Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sindicaliștii din Poliție au dat un ultimatum Executivului, cerându-i să respecte legile privind acordarea sporurilor, majorărilor și a normei de hrană. De data aceasta presiunile vin din direcția celor două federații sindicale reprezentative ale angajaților MAI, care sunt decise să meargă până la capăt pentru obținerea drepturilor.

Marcel Vela, ministrul de Interne, și premierul Ludovic Orban au fost somați public să respecte legile în vigoare și Deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție în ce privește salarizarea și sporurile cuvenite polițiștilor. ”În urma discuțiilor pe care le-am avut, recent, consecvent principiilor de reprezentare a drepturilor și promovare a intereselor membrilor FSNPPC, vă aduc la cunoștintă principalele probleme necesar a fi incluse în bugetul pentru 2020 și rezolvate, cu prioritate, după data de 1 ianuarie, care sunt prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și de alte acte normative.

Acestea sunt acordarea majorării salariale pentru anul 2020 (1/4 din diferența între salariul de funcție/salariul de bază prevăzut pentru anul 2022 și cel din decembrie 2018) – impact bugetar aproximativ 1,5 miliarde lei, precum și emiterea ordinului de ministru pentru acordarea titlului de specialist de clasă și implicit majorarea salariului de funcție/salariului de bază corespunzător experienței profesionale și standardelor de performanță, începând cu data de 01 ianuarie 2020 – impact bugetar aproximativ 100 milioane lei, cu precizarea că acest drept se aplică deja tuturor celorlalte structuri ale sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (exemplu M.Ap.N., S.R.I., S.T.S. S.I.E., S.P.P.)”, se arată în scrisoarea deschisă adresată conducerii Guvernului de Dumitru Coarnă, președintele Federației Sindicatelor Polițiștilor și Personalului Contractual.

Totodată, sindicaliștii cer recalcularea salariilor de funcție/salariilor de bază ale întregului personal MAI, în conformitate cu Decizia CCR 794/2016 și cu Decizia 51/2019 a I.C.C.J. privind egalizarea la nivel maxim (acordarea sporului de fidelitate în funcție de vechimea in MAI, a sporului pentru studii superioare agenților care au absolvit studiile superioare după anul 2009 până în prezent și își desfășoară activitatea în domeniul studiilor, a sporului pentru pericol deosebit pentru structurile operative care nu sunt la nivel maxim), care va avea un impact bugetar aproximativ 130 milioane lei. ”Prin neaplicarea acestor decizii, întregul personal este prejudiciat financiar, de peste 3 ani, cu sume considerabile, fapt pentru care organizația noastră a intentat deja sute de acțiuni în instanțe, pentru circa 25.000 de membri, în prezent având 20 decizii definitive ale Curților de Apel, favorabile nouă, pentru peste 2.000 de oameni”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Integral pe Naţional