Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupaţională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană. Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei - personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi”, arată un comunicat transmis Mediafax de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Reprezentanţii grefierilor subliniază că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a României a stabilit deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

Integral pe Gândul