Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un studiu realizat de specialiști britanici avertizează că popoarele țărilor membre NATO nu sunt foarte dispuse să susțină România, în cazul în care am fi atacați militar de Rusia.

Un renumit institut de sondare a opiniei publice, cu sediul la Londra, a publicat un sondaj cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit studiului difuzat de Institutul YouGov, circa 40 la sută dintre cetățenii Franței și ai Germaniei au declarat că n-ar fi de acord ca țara lor să acorde sprijin României, în cazul în care România ar fi atacată militar de către Rusia.

Evident, un asemenea răspuns al opiniei publice nu înseamnă că guvernele de la Paris sau de la Berlin n-ar sprijini România (de altfel, acordarea unui asemenea sprijin este obligatoriu, conform Articolului 5 din Tratatul NATO, care precizează că un atac împotriva oricărui stat membru al Alianței este un atac împotriva tuturor celor 28 de state aliate). Totuși, acest răspuns al opiniei publice relevă simpatia sau antipatia de care se bucură România în rândul populațiilor din alte țări NATO.

Așadar, potrivit studiului realizat în anul 2019, 39 la sută dintre cetățenii Germaniei și 33 la sută dintre cei ai Franței au răspuns că n-ar fi de acord ca țara lor să ofere sprijin militar României. În schimb, doar 24 la sută dintre cetățenii Regatului Unit și doar 18 la sută dintre cetățenii SUA au declarat că n-ar dori să sprijine România.

Integral pe România Liberă