Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Ludovic Orban a decis să anuleze pensiile speciale. Situația acestor pensii a fost dezbătută pe scena politică o bună perioadă de timp, liberalii încercând acum să găsească soluția cea mai favorabilă pentru România. Oficial, decizia de eliminare a acestei categorii de pensii va aduce la bugetul statului o sumă incredibilă de 9 miliarde de euro. Dar este oare așa sau este prima mare gogoriță liberală?

Premierul Ludovic Orban le-a cerut, luni, tuturor parlamentarilor să susţină proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor de serviciu ale militarilor, pe care Partidul Naţional Liberal l-a depus în Parlament, anunță JURNALUL NAȚIONAL. El a declarat, la finalul unei întrevederi cu membrii Asociaţiei Municipiilor din România, că un astfel de demers reprezintă „un act de dreptate”. „În ceea ce ne priveşte pe noi, PNL, decizia noastră este foarte clară: noi susţinem calculul pensiilor pe principiul contributivităţii“.

Și vicepremierul Raluca Turcan a fîcut un aprl în acest sens. „În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem, sunt aproape 9 miliarde de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale şi dorim ca, în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii, să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivităţii", a precizat Turcan, citată de ANTENA3.

Ea a susţinut că „o ţară întreagă aşteaptă ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivităţii şi tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreţia politicienilor să fie eliminat".

Răzvan Prișcă, deputat PNL, a afirmat, pentru DCNEWS, că anularea pensiilor speciale ar urma să aducă la bugetul României ”un câștig de vreo 9 miliarde de lei, doar pe niște venituri nemeritate”. El a invocat proiectul de lege din Parlament, depus de reprezentanți USR. Se pare că, Proiectul se află la Camera Deputaților, la un an și jumătate după ce a trecut de Senat.

În total, la nivelul lunii iunie, în plată erau 187.480 de pensii speciale, dintre care 9.312 de serviciu și – atenție – 178.168 militare, care nu vor fi anulate, precizează COTIDIANUL. Dacă rămâne în picioare varianta anunțată de Turcan s-ar putea face tăieri pentru următoarele pensii speciale: personal aeronautic; personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete; funcționari publici parlamentari; foști diplomați, beneficiari ai Curții de Conturi.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, citat de DIGI24, referitor la proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, că singura excepție, în acest caz, vizează pensiile de serviciu ale militarilor, nu și pensiile magistraților.

Inițiativa liberală a fost atacată de fostul premier, Victor Ponta, care a transmis un lung mesaj dur pe Facebook, anunță CAPITAL. „Oamenii trebuie sa stie adevarul despre pensiile “speciale” si despre ce propun Guvernul PNL si parlamentarii USR . Daca lasam necorectate minciuni si date false nu vor putea niciodata romanii sa inteleaga ce se intampla – iar nemultumirile legitime vor fi manipulate politic!

Desi se foloseste termenul de “pensii speciale” reprezentantii Guvernului se refera, de fapt, la pensiile militare si la pensiile de serviciu / cand vorbesc despre “eliminarea pensiilor speciale de la care se excepteaza cele militare si din Justitie” atunci se refera doar la aprox. 2.000 de persoane din cele 160.000 de beneficiari / desi se vorbeste de “eliminarea unei inechitati crase in Sistem” de fapt pensiile cu valori foarte mari raman neatinse / desi se vorbeste despre “economii bugetare” – de fapt din suma totala de 9 miliarde de RON/anual (RON, nu EURO, n.r.) se reduc aprox 50 milioane ( 0,6% )“.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.