Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În luna iunie DNA a anunțat că a sesizat instanța de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției lui Horațiu Bruno Berdilă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, care achitase prejudiciul de peste 18 milioane de RON și acceptase o pedeapsă cu suspendare. Dar judecătorii nu au fost de acord cu negocierea DNA așa că au retrimis dosarul procurorilor pentru continuarea urmăririi penale.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operațiuni comerciale fictive. În realitate, plățile făcute de inculpat către societățile respective reprezentau remiterea șpăgilor pentru ca firma ROMSYS pe care o administra să primească diverse contracte de la stat.

În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de inculpat a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator, iar Berdilă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa și a încheiat un acord cu procurorii de 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.

Integral pe Curentul