Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Partea de 50% pe care Exxon o vinde din concesiunea perimetrelor de gaze și petrol din Marea Neagră va fi împărțită între Romgaz – 20%, Petrom – 10% (ajungând la o participație totală de 60%) și…PKN Orlen (compania petrolieră de stat a Poloniei) – 20%, spun surse din piață.

Tranzacția ar urma să se facă chiar în aceste zile. Potrivit surselor, Romgaz ar putea să cumpere chiar mai mult de 20%, însă totul depinde de banii pe care îi vor americanii, pretențiile învârtindu-se pe la 700 – 800 de milioane dolari. La 20%, efortul Romgaz ar fi așadar de circa 160 de milioane de dolari. Pe de altă parte, dacă banii reprezintă o problemă pentru Romgaz, nu același lucru se poate spune despre polonezi, astfel încât ei ar vrea chiar mai mult de 20% din proiectul Mării Negre, însă statul român s-ar opune, cum s-ar opune și Petrom, care vrea să aibă pachetul majoritar de 60% și niciunul dintre ceilalți parteneri să nu aibă mai mult de 25%.

Este de înțeles interesul major al polonezilor pentru Marea Neagră, pentru că așa capătă acces la resursa de gaz, care lor le lipsește (doar importuri), ei depunând eforturi să facă tranziția energetică dinspre cărbune spre gaz , dar, în același timp, având o industrie chimică dezvoltată, dependentă de această resursă. De remarcat, polonezii au creat, prin PKN Orlen, un gigant petrolier cu afaceri de peste 30 de miliarde de dolari, având concesiuni petroliere inclusiv în Marea Nordului, în condițiile în care sunt lipsiți de resurse proprii de hidrocarburi.

Ca să fie mai clar, polonezii de la PKN Orlen sunt mai mari, în materie de venituri, decât OMV, patronul Petrom, și Romgaz împreună. Mai mult, PKN este cea mai mare companie din Europa Centrală și de Sud-Est.

Integral pe Cotidianul