Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Nu-l mai suport, este un mincinos”. „Poate tu te-ai săturat de el, dar eu trebuie să am de-a face cu el zi de zi”. Acest schimb de replici despre premierul israelian Benjamin Netanyahu dintre foștii președinți Nicolas Sarkozy și Barack Obama a fost suprins de jurmaliști la summitul G20 din 2011, la Cannes, pentru că microfoanele celor doi președinți au fost lăsate deschise. Jurnaliștii francezi au convenit să păstreze discreția, pentru a respecta ”codul de conduită” de la summit. Însă, după câteva zile, informația a fost publicată. BBC a relatat că totul s-a datorat unei erori tehnice.

Bârfe la summitul NATO
Acum, după opt ani, un incident similar a deturnat total summitul NATO de la Londra. De data aceasta, nu a mai fost vorba despre respectarea, măcar pentru câteva zile a unui ”cod de conduită”; totul a fost publicat imediat. ”Bârfa” despre președintele Donald Trump dintre președintele Franței și premierii Canadei, Olandei și Marii Britanii, surprinsă audio și video, a fost singura mare știre de la summitul NATO, interpretată de presa anti-Trump din America drept o dovadă a faptului că președintele SUA a pierdut respectul liderilor aliați.

Echipa de campanie a prezidențiabilului democrat Joe Biden (implicat până peste cap în afacerea Ukrainegate ce a dus la procesul de impeachment al lui Trump) a fost prima care a speculat incidentul. ”Lumea râde de președintele Trump. Ei îl văd așa cum este: periculos de incompetent și incapabil să conducă lumea. Nu-i putem da încă patru ani în care să fie comandant suprem”, sună o postare de pe contul de Twitter al lui Joe Biden. Este un mesaj aproape identic cu cel pe care a mizat Hillary Clinton la alegerile pe care le-a pierdut în 2016. Acum, un întreg summit NATO este transformat într-o temă de campanie prezidențiala în SUA, o temă care s-a dovedit deja a fi perdantă.

Integral pe Cotidianul