Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sonda Parker, care a stabilit deja recordul pentru cel mai apropiat vehicul de Soare, a trimis „o cantitate spectaculoasă de date” despre coroana extrem de fierbinte a astrului, unde a descoperit „o lume uimitor de haotică”, au anunţat cercetătorii care se ocupă de acest proiect.

De mărimea unui automobil mediu, echipată cu un scut termic foarte gros, sonda Parker a NASA, cel mai rapid obiect fabricat de om, are ca misiune traversarea atmosferei Soarelui şi descoperirea secretelor furtunilor solare. Parker a fost lansată pe 12 august 2018 şi va efectua 24 de treceri apropiate de Soare pe o perioadă de şapte ani.

Sonda a realizat primul zbor apropiat pe 6 noiembrie 2018, trecând la aproximativ 24 de kilometri de suprafaţă, adică de două ori mai aproape decât sonda precedentă Helios, lansată în anii '70. La viteză maximă, Parker atingea 375.000 de kilometri pe oră, de două ori viteza lui Helios.

Integral pe Gândul