Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viitorii președinți ai României, primari, parlamentari și șefi de consilii judeșene vor fi puși să semneze un document, înainte de a candida la alegeri, prin care să se oblige că nu for derula niciun fel de contract cu statul. Măsura este prevăzută într-u proiect de lege al liberalilor, care nu prevede însă vreo sancțiune pentru încălcarea promisiunii asumate.

Deputații liberali au găsit soluția pentru combaterea corupției. Aceștia au inițiat un proiect de lege prin care toți candidații la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale trebuie să semneze un document prin care să promită că nu vor face afaceri cu statul pe perioada ocupării funcției. Mai exact, este vorba despre o declarație pe propria răspundere a candidatului respectiv, prin care acesta să promită că nu va încheia contracte cu statul român pe perioada exercitării mandatului.

Proiectul legislativ modifică punctual fiecare lege referitoare la alegerile în diferite funcții, adăugând la obligativitatea depunerii declarațiilor conform cărora nu au colaborat cu Seciritatea, a declarațiilor de avere și interese, și această declarație de angajament că nu vor derula afaceri cu companiile sau instituțiile de stat. Este însă puțin probabil că o simplă declarație pe propria răspundere, mai ales că aceasta nu este însoțită de nicio sancțiune în cazul nerespectării, ar putea împiedica pe cineva să facă astfel de contracte.

Problema este că, în general, afacerile de acest gen nu se fac prin propriile firme, ci prin interpuși sau prin alte firme pe care le favorizează atribuindu-le contracte bănoase cu statul.

Integral pe Naţional