Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Procedura de destituire împotriva preşedintelui american Donald Trump este în mod categoric justificată şi chiar necesară pentru a proteja democraţia americană, au declarat miercuri trei profesori în drept în cadrul unei audieri tensionate în Congres.

Spre deosebire de colegii săi, un al patrulea expert, invitat de aleşii republicani, a considerat că nu există 'suficiente' probe pentru punerea sub acuzare ('impeachment') a preşedintelui în Camera Reprezentanţilor.

Dispunând de o majoritate în această cameră, democraţii au declanşat o anchetă în vederea începerii procedurii de destituire împotriva lui Donald Trump, după ce s-a aflat că el ceruse Ucrainei o anchetă împotriva lui Joe Biden, unul dintre potenţialii săi adversari în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2020.

Democraţii consideră că preşedintele republican a abuzat de prerogativele sale pentru a favoriza campania pentru realegerea sa în funcţie, în special prin îngheţarea unui ajutor militar de aproximativ 400 milioane de dolari destinat Ucrainei, ţară aflată în conflict cu Rusia.

Trump neagă orice presiune şi a denunţat miercuri o 'farsă' democrată, adăugând că este o ruşine că această audiere s-a desfăşurat în timp ce el se afla la Londra pentru un summit NATO.

După două luni de anchetă, în cadrul căreia au fost audiaţi 17 martori, parlamentarii au început în absenţa sa o dezbatere juridică pentru a stabili dacă conduita sa cade sub incidenţa vreunuia din motivele de destituire menţionate în Constituţie:'trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore'.

Integral pe România Liberă