Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Este oficial: Guvernul îşi va asuma răspunderea săptămâna aceasta pe tema abrogării recursului compensatoriu. Modificările vizează şi prorogarea pensionării anticipate a magistraților, trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători. Este primul pas în forţarea alegerilor anticipate. În plus, chiar și îngropată, mica graţiere va mai produce efecte pe viitor.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament, în această săptămână, pe recursul compensatoriu și pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, anunță G4MEDIA.RO. „Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

Această corectare a legislației pe Justiție este necesară cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook. Ea a precizat că, în ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați.

Guvernul Orban se pregăteşte să abroge Legea recursului compensatoriu prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului. Opoziţia (PSD şi ProRomânia) pot depune moţiune de cenzură în termen de trei zile, anunță ANTENA3. Dacă moţiunea trece, Guvernul Orban e demis. Dacă nu, pachetul de legi se consideră adoptat. PNL are o majoritate extrem de fragilă: doar 7-8 voturi peste limită.

Însă nici PSD nu are puterea de a trânti acum Guvernul PNL, în contextul înfrângerii ruşinoase de la prezidenţiale. Aşadar, Guvernul Orban are şanse mici să fie dat jos prin moţiune de cenzură.

PSD pregătește, la rândul său, o contralovitură, prin trecerea prin Parlament, în procedură de urgență, a abrogării recursului compensatoriu și a anulării pensiilor speciale, votul final urmând a se da mâine. Dacă planul reușește, răspunderea Guvernului rămâne fără obiect, precizează JURNALUL NAȚIONAL. Dejucarea planului PNL în privința asumării răspunderii a fost anunțată de liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, care a cerut, ieri, în ședinţa Biroului Permanent ca proiectele de lege referitoare la recursul compensatoriu și la pensiile speciale să intre la votul final chiar mâine, iar Comisia Juridică să elaboreze chiar astăzi cele două rapoarte.

Simonis este de părere că inițiativa nu are cum să pice în Plen și că, în mod normal, ar trebui să fie votată și de parlamentarii PNL, al căror guvern tocmai se pregătește să-și asume răspunderea. Dar potrivit unor surse din PSD, citate de ROMÂNIA LIBERĂ, social-democraţii intenţionează să voteze abrogarea recursului compensatoriu, astfel încât România să fie sancţionată de CEDO tocmai în virtutea măsurilor cerute de PNL.

Premierul Ludovic Orban a declarat că, dacă se dorește tergiversarea, iar reglementările pe Justiție pentru care se dorește asumarea vor fi atacate la Curtea Constituțională, atunci Guvernul va da Ordonanță de Urgență, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Nu (ne e teamă de moțiunea de cenzură). Sunt teme importante care trebuie rezolvate. Dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraților, e riscul să dispară din sistem 2.700 de magistrați.

Activitatea în Justiție va fi paralizată, în acest mod accesul la Justiție al cetățeanului va fi restricționat dramatic, oamenii nu-și vor mai vom putea găsi dreptatea în instanță(...). Dacă există dorința de a tergiversa, vom face ce avem la dispoziție și vom emite ordonanță de urgență”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a declarat, citat de COTIDIANUL, că răul pe care recursul compesatoriu l-a produs a fost făcut deja și că cea mai bună soluție ar fi un proiect de lege care să abroge și recursul compensatoriu, asumarea răspunderii Guvernului nefiind o soluție. „Sigur că au promis că vor abroga legea aceasta – că am văzut că au apărut declarații și că ar vrea să o anuleze, lucru care nu este posibil. Pentru că legile nu se anulează, pot să o facă!

Și dacă au promis poate că și trebuie să o facă. Problema lor este acuma cum să o facă?! Nu au trecut decât câteva luni de la referendum unde s-au angajat că nu vor mai face ordonanțe de urgență pe legile Justiției, macar ei să respecte acest angajament, dacă alții nu au respectat!”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Recursul compensatoriu este lege penală mai favorabilă și va produce efecte chiar și după abrogare, au explicat mai mulți juriști, citați de ADEVĂRUL. Acest lucru înseamnă că toți deținuții care sunt acum în pușcării vor beneficia de recursul compensatoriu chiar dacă legea va fi abrogata mâine. Legea a scos mai devreme din pușcării aproape 20.000 de deținuți. Aceștia au făcut deja peste 500 de noi victime.

Unii juriști precum judecătorul Cristi Danileț sau avocatul Cristian Ene spun că recursul compensatoriu, ca lege penală mai favorabilă, se va aplica doar celor care sunt deja în executarea pedepsei, adică se află în penitenciar la momentul abrogării, și care sunt deținuți în condiții improprii. În schimb, alți juriști, precum avocata Elenina Nicuț, spun că legea recursului compensatoriu se va aplica tuturor celor care au săvârșit fapte penale în perioada cât legea a fost în vigoare.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.