Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Astăzi începe votul pentru prima funcție în stat, românii din străinătate fiind așteptați să își aleagă președintele pentru următorii cinci ani dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Ziua decisivă va fi duminică 24 noiembrie, când românii din țară vor ieși la vot cu același scop. Se încheie astfel o campanie electorală în care nu a existat nicio dezbatere directă, așa cum am fost obișnuiți în ultimele episoade ale alegerilor prezidențiale.

La începutul campaniei, prezidențiabilul PNL, Klaus Iohannis, era creditat ca mare favorit, sondajele de opinie arătând că actualul șef al statului poate câștiga în turul al doilea la o diferență consistentă indiferent de adversarul pe care îl va întâlni. Și în confruntarea cu Dăncilă care se va încheia duminica aceasta, Iohannis pornește ca favorit, însă s-au întâmplat câteva lucruri care au redus dimensiunile certitudinii succesului acestuia.

Decizia de a nu participa la o dezbatere, pe motiv că Viorica Dăncilă nu poate fi legitimată ca un contracandidat serios ca urmare a numeroaselor sale gafe și ale politicilor contestate de majoritatea populației din perioada în care a fost prim-ministru, a fost primită cu brațele deschise de o bucată consistentă a votanților președintelui Klaus Iohannis. Totuși, au existat suficiente voci care s-au arătat indignate de faptul că lipsește o confruntare electorală între cei doi, o dezbatere esențială în orice democrație.

Integral pe România Liberă