Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România se pregătește să aloce 1,6 miliarde de euro pentru a cumpăra patru corvete, dar în paralel, țara vecină, Ucraina, primește gratuit nave militare din Statele Unite.

România este membru cu drepturi depline al Alianței Atlantice, iar în această calitate, țara noastră a acceptat cererea Statelor Unite, adresată tuturor statelor din NATO, de a-și majora cheltuielile pentru Apărare până la nivelul de 2 la sută din PIB.

Cu acești bani, România derulează programe de instruire și de înzestrare a Armatei, cel mai scump dintre ele urmând a asigura cumpărarea, de către Ministerul Apărării Naționale, a patru nave de tip corvetă multifuncțională, care vor costa în total circa 1,6 miliarde de euro.

Iată însă că alte țări est-europene găsesc mijloace de a-și spori securitatea națională cu costuri mai reduse decât România. De exemplu, Ucraina, care este doar stat partener cu NATO (nu membru deplin, cum este România) a primit, în mod gratuit, două nave militare din partea Statelor Unite și va mai primi încă trei. Această informație este difuzată de Comandamentul Forțelor Navale americane din Europa și Africa (US Naval Forces Europe – Africa) precum și de autoritățile de la Kiev.

Potrivit părții americane, Flota a 6-a a Statelor Unite, care operează în Marea Mediterană și în Marea Neagră, a „transferat” două vase de patrulare din clasa Island către Forțele Navale ale Ucrainei.

Integral pe România Liberă