Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi că i-a spus omologului său american, Donald Trump, în timpul discuţiilor de săptămâna trecută, la Washington, că Turcia nu va renunţa la sistemele de apărare antirachetă S-400 pe care le-a achiziţionat anul acesta de la Rusia, în pofida protestelor din partea aliatului său din cadrul NATO, potrivit Reuters.

Erdogan şi Trump au purtat discuţii la Casa Albă, menite să surmonteze divergenţele în creştere între cei doi aliaţi. Washingtonul susţine că S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele sale invizibile F-35 şi a suspendat Turcia din programul privind aceste aparate de zbor, în cadrul căruia avea, deopotrivă, calitatea de cumpărător şi producător. De asemenea, Statele Unite au avertizat Turcia asupra sancţiunilor ce ar putea urma pentru tranzacţia cu S-400, în condițiile în care acestea nu au fost instituite deocamdată. Adresându-se membrilor formaţiunii sale - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) - în parlament, Erdogan a mai declarat că i-a spus lui Trump că dacă SUA îşi vor „menţine poziţia fără compromis” asupra F-35, atunci Turcia va trebui să caute căi alternative pentru a răspunde la necesităţile sale în materie de apărare pe termen mediu.

Integral pe Jurnalul Național