Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Banca Națională a României încearcă să găsească cu Guvernul măsuri și planuri astfel încât într-o perioadă de scădere a activității să fie evitată luarea de măsuri pro-ciclice, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o conferință organizată de Consiliul Concurenței.

„Nu poate să fie ceva mai rău decât, în momentul în care economia o ia în jos, să nu ai resurse ca să o stimulezi și să fii obligat să tai din resurse. O regulă spune că după 3 ani de prociclicitate, economia va reveni în jos, asta e marea provocare a României. Ne vor forța piețele să găsim resurse (…) să luăm măsuri de corecție exact când nu trebuie. Și asta încercăm să facem acum cu Guvernul, să evităm ca într-o eventuală perioadă de scădere a activității economice să luăm tot măsuri pro-ciclice. Când economia creștea singură am stimulat-o să ajungem la 7%. Era nevoie? Un 4-5% era destul. Treabă grea…”, a spus Isărescu.

Într-un climat extern incert în care economia globală se află într-o încetinire sincronizată, economia României a crescut cu doar 3% în trimestrul al treilea, iar Guvernul are pe masa pentru anul viitor în primul rând majorarea salariului minim și cel mai important creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Creșterile venitului disponibil a reprezentat principalul factor de creștere a economiei în ultima perioadă. Isărescu a mai spus că prin politica de creștere aplicată în ultima perioadă s-a stimulat în exces consumul din importuri creându-se astfel locuri de muncă în alte țări.

Guvernatorul BNR a vorbit în consecință și despre nevoia de găsire a unui compromis între ciclurile economice și ciclurile electorale, spunând că „democrația are un cost”. El a spus că în momentele în care economia crește de la sine trebuie să existe o temperare a politicilor pro-ciclice.

„Nu poți să arunci ciclul electoral la gunoi. Trăim într-o democrație, trebuie să le împaci, ciclul economic cu ciclul electoral. Asta e treabă grea (…). Nu fac parte din categoria acelora care cred că ciclul electoral, ciclul politic, trebuie să primeze ciclului economic. Fiecare are logica lui, dar trebuie să se facă eforturi ca ele să se împace, să nu apară divergențe majore, fracturi. Și din partea noastră. Suntem instituție publică, dar mai înclinați către mediul de afaceri”, a spus Mugur Isărescu.

Integral pe Cotidianul