Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierii ceh, slovac, ungar şi polonez au aniversat duminică împreună la Praga şi Bratislava trei decenii de la ''Revoluţia de Catifea'', mişcarea în fruntea căreia s-a plasat atunci poetul disident ceh Vaclav Havel şi care a permis înlăturarea pe cale paşnică a regimului comunist în fosta Cehoslovacie.

Pentru actualul premier ceh Andrej Babis această aniversare a fost un moment de sinceritate şi de apreciere a rolului jucat în acea mişcare de Vaclav Havel - devenit preşedinte imediat după căderea regimului comunist şi decedat în anul 2011-, precum şi de studenţi şi artişti.

''Nu am fost în acel moment la fel de curajos şi de implicat precum Havel'' a recunoscut Babis, potrivit agenţiei EFE. ''Aşa cum ştiţi, eram membru al partidului comunist şi nu sunt mândru de aceasta'', a susţinut în continuare şeful guvernului de la Praga, după ce sâmbătă în capitala cehă peste 200.000 de manifestanţi i-au cerut demisia, în urma acuzaţiilor de conflict de interese, folosire abuzivă a fondurilor europene şi de încercări de a pune presa sub control.

Integral pe Agerpres