Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat, joi, că ce a găsit la minister depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale și că cifrele arată cum România a fost condusă, în ultimii ani, după două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el.

Ministrul a mai subliniat că, dacă nu se va interveni rapid, deficitul bugetar la sfârșitul anului va depăși 4% din PIB.

„Cam tot ce am găsit aici a depășit cele mai pesimite așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. Concluzia este că România, în ultimii 3 ani de zile, a fost condusă după două bugete. A fost un buget cel prezentat în Parlament, și un al doilea buget, care avea toate informațiile reale și care era folosit pentru finanțarea baronilor locali. Exact metoda al Capone, cu doua registre; unul pentru Fisc și unul pentru el”, a spus ministrul Finanțelor.

Totul a fost ascuns într-un buget paralel

”Datele din buget au fost schimbate după plac, pentru a acoperi ilegalitățile. Bugetul național a fost transformat dintr-un instrument pentru susținerea economiei într-un instrument îl slujba partidului. O altă concluzie mai simplă de atât nu pot să găsesc. Cum erau transferați acești bani către interese de partid. Instrumentul era rectificarea bugetară. La începutul anului, bugetele păreau că sunt dimensionate ok, însă rectificările bugetare luau acești bani și îi transferau către interesele de partid. Nu se puteau face aceste lucruri fără complicitatea Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză și fără câteva artificii contabile”, a mai spus Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a anunțat că va sesiza organele competente în acest caz.

"Dragnea, Vâlcov și Teodorovici stiau că banii nu vor ajunge la investiții. (...) Studiem posibilitatea sesizării organelor de competență penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat", a spus minsitrul Finanțelor.

”Cred că cel mai grav lucru pe care l-am văzut în ultimii ani a fost această derogare de la responsabilitate. Discuția cu Comisia Europeană a arătat că nici ei nu știau adevărul. Când le-am spus cifrele și unde cred că ajungem la sfârșitul anului, dacă nu facem nimic, m-au compatimit și s-au speriat”.

Gaură de două miliarde lei la bugetul de asigurări sociale de stat

”Avem o gaură de două miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat. Prin neplata contribuțiilor. Nu am auzit-o niciodată pe Olguța Vasilescu să spună ceva sau de ce nu le-a colectat”, a mai spus Cîțu.