Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Războiul politic se mută din planul alegerilor prezidenţiale în sfera economică şi afecteazăi şi credibilitatea ţării pe plan extern. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, aduce predecesorilor săi acuze care ar putea arunca România într-un scandal mai mare decât cel în care a fost implicată Grecia, în urmă cu 15 ani. Pe fondul acestor convulsii, leul a căzut la cea mai slabă cotă din istorie în faţa euro.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu l-a acuzat pe predecesorul său, Eugen Teodorovici, că ar fi lucrat cu două bugete, unul public, pentru Parlament, iar al doilea pentru finanțarea baronilor locali, așa cum făcea Al Capone cu registrele contabile, unul pentru fisc, unul pentru el. În acest context a amenințat PSD cu plângeri penale pentru constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul financiar, anunță ANTENA3.

„Economia României a fost condusă în ultimii trei ani după două bugete şi aici vă spun foarte responsabil: a fost un buget, cel prezentat în Parlament şi care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finanţelor Publice, şi un al doilea buget, care avea toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali şi aşa mai departe. Este exact metoda, şi nu am găsit altă comparaţie, metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, un registru pentru Fisc şi unul pentru el“.

„Un lucru foarte grav, şi asta o spun nu doar ca ministru al Finanţelor, dar ca economist, este că în ultimii trei ani de zile au fost afectate fundamentele economiei româneşti. Discuţia cu reprezentanţii Comisiei Europene a arătat clar că nici ei nu ştiau adevărul. Când le-am spus cifrele şi unde cred că ajungem la sfârşitul anului dacă nu facem nimic, m-au compătimit, în primul rând, şi în al doilea rând s-au speriat“.

“Eu sunt Al Capone aşa cum domnul Cîţu e şeful FBI”, i-a răspuns fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, acuzându-l pe succesorul său că „nu ştie să citească un buget” şi că a prezentat „trunchiat” o execuţie bugetară, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „În zona de Finanţe nu există diferenţe între ce prezintă colegii mei şi ce prezint eu, întreaga echipă îşi asumă cifrele”, a mai spus fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Revoluţia fiscală, cea prin care s-a dispus transferul contribuţiilor la pensii şi sănătate din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor, şi despre care guvernul PSD spunea că va creşte veniturile salariaţilor cu 25%, nu cu 2-3 lei cât a fost în realitate, a adâncit de fapt gaura din buget, constată CAPITAL. Deficitul la bugetul de pensii a ajuns la aproape 3 miliarde de lei în primele 10 luni din acest an.

Aceste cifre au fost prezentate joi de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a explicat că vina nu aparţine angajatorilor, ci guvernării PSD, având în vedere că şi în acest moment ordonanţa privind transferul contribuţiilor este blocată în Parlament. În consecință, afirmă GÂNDUL situaţia pensiilor e cruntă şi de fapt nu avem excedent, aşa cum sugerau când erau la guvernare miniştrii pesedişti ai Muncii şi Finanţelor, ci de fapt deficit, pentru care este nevoie urgentă de găsirea unor soluţii.

În plus, deşi „taxa pe lăcomie” a fost creată să aducă mai mulţi bani la buget, deficitul este mult mai mare decât a recunoscut vreodată fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici, afirmă ADEVĂRUL. „Deficitul la 9 luni trebuia să fie 2,28%, execuţia la 9 luni este 2,60%. Azi, vă prezint execuţia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici, cu un deficit de 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decât trebuia să fie la sfârşitul anului (...) Deficitul la final de an, aşa cum arată situaţia în acest moment, dacă nu facem nimic, se va duce la peste 4%", a spus Cîţu.

Ca o consecință, acesta a anunțat că reprezentanții Comisiei Europene ar putea declanșa procedura de deficit excesiv împotriva României, potrivit EVENIMENTULUI ZILEI. Cîțu a afirmat că, în momentul în care a preluat Ministerul Finanțelor, nu a știut despre deficitul de la Casa de Pensii și nici despre problemele cu colectarea impozitelor și a contribuțiilor sociale sau cu nereturnarea TVA.

4,7669 lei/euro a fost ieri cursul oficial al BNR, cel mai mare din istorie, anunță DIGI24. Precedentul record, 4,7648, fusese înregistrat la 25 ianuarie 2019. Analiştii au avertizat că leul era supraevaluat, având în vedere dezechilibrele balanţei externe şi dobânzile la care ne împrumutăm. Altfel, pe termen scurt, cursul poate fi inflamat de declaraţii politice explozive. Oficialii BNR pun deprecierea leului în raport cu euro tot pe seama deficitului bugetar, „care se află într-o situaţie mai complicată decât se anticipa”.

JURNALUL NAȚIONAL amintește că un scandal similar privind date economice false a mai izbucnit în Grecia, în anul 2004, când guvernanţii de la partidul Noua Democraţie i-au învinuit de fals în acte pe predecesorii lor. Eurostat a arătat că deficitul bugetar fusese subestimat, diferenţele fiind generate de o schimbare temporară, de către noul Executiv, a practicilor contabile. Anchetatorii contabili au găsit, în cadrul unui audit comandat de cei aflaţi la putere, că Grecia a trimis la Bruxelles distribuţii statistice ce constituie indicii de manipulare a datelor.