Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Odată cu introducerea pensiilor de serviciu, denumite generic pensii speciale, în România s-a creat o categorie favorizată de pensionari. La sfârşitul lunii octombrie, Casa Naţională de Pensii Publice avea în plată 9.331 de pensii speciale, iar efortul financiar pentru achitarea lor a fost de 108,5 milioane de lei, echivalentul a 91.187 de pensii medii.

Cele mai multe pensii speciale sunt plătite foştilor magistraţi, 3.849 la număr, ele fiind şi cele mai mari, în medie 18.629 lei. Efortul bugetului de stat pentru susţinerea lor va creşte considerabil de anul viitor, când este aşteptat un val de pensionări în rândul procurorilor şi judecătorilor. Tot de la anul însă, va mai apărea o categorie de pensii special, care vor scoate din bugetul de stat peste 150 de milioane de lei.

Dacă ar fi calcultate conform punctajului acumulat în timpul activităţii, pensia medie a unui magistrat ar fi fost în octombrie de 3.169 de lei. Diferenţa este suportată însă de la bugetul de stat, iar luna trecută această contribuţie s-a ridicat la peste 66 milioane de lei. O sumă cu care statul ar fi putut plăti 55.000 de pensii medii, în condiţiile în care la sfârşitul primului semestru valoarea ei era de 1.189 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică, cea mai mică din Europa, după Bulgaria. Ele sunt cele mai costisitoare pensii speciale pe care le plăteşte statul român, având în vedere contribuţia foarte mică la bugetul asigurărilor sociale.

Integral pe Jurnalul Național