Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Este anunțul care zguduie fostul Guvern PSD. Cifrele arată cum România a fost condusă, în ultimii ani, în stil mafiot, după două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el. Cele mai pesimiste așteptări au fost depășite.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat, joi, că ce a găsit la minister depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale și că cifrele arată cum România a fost condusă, în ultimii ani, după două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el. Ministrul a mai subliniat că, dacă nu se va interveni rapid, deficitul bugetar la sfârșitul anului va depăși 4% din PIB, anunță ANTENA3.

„Cam tot ce am găsit aici a depășit cele mai pesimite așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. Concluzia este că România, în ultimii 3 ani de zile, a fost condusă după două bugete. A fost un buget cel prezentat în Parlament, și un al doilea buget, care avea toate informațiile reale și care era folosit pentru finanțarea baronilor locali. Exact metoda al Capone, cu doua registre; unul pentru Fisc și unul pentru el”, a spus ministrul Finanțelor. Ministrul Finanțelor a anunțat că va sesiza organele competente în acest caz.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că în opinia sa nu există şanse ca România să se menţină în acest an în ţinta de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), amintește CAPITAL. „Deficitul a depăşit 2,6%, comparativ cu anul trecut, când deficitul era 1,6%. Nu numai că există acest deficit, dar foarte multe cheltuieli care trebuiau realizate în conformitate cu legea nu au fost făcute”, a declarat Orban, în cadrul unei emisiuni la România TV.

Acesta a dat ca exemple întârzieri la rambursările de TVA către firme, în valoare de 5,2 miliarde lei, lucrări avizate şi plăţi care trebuiau făcute de peste cinci miliarde de lei în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi concedii medicale neplătite, în sumă de circa două-trei miliarde de lei.

Veniturile totale estimate de Guvernul PSD pentru primele 9 luni din 2019 sunt de 249 miliarde lei, iar execuţia arată 228 miliarde lei, ceea ce înseamnă o "gaură" de aproximativ 21 miliarde lei, a scris, marţi seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. "Guvernul PSD a 'estimat' venituri totale 249 miliarde lei în primele 9 luni din 2019. Execuţia arată 228 miliarde lei! Gaura după 9 luni, date deja publicate, aproximativ 21 miliarde lei", a semnalat Cîţu, citat de JURNALUL NAȚIONAL.

Anul 2019 "este jucat" în materie de colectare la buget, iar anul 2020 va fi unul dificil din punct de vedere politic pentru reforme, consideră analiştii chestionaţi de către MEDIAFAX după ce ministrul Finanţelor a precizat marţi că gaura la buget după 9 luni este de aproximativ 21 miliarde de lei.

Analiştii precizează că o eventuală procedură de infringement pentru depăşirea ţintei de deficit de 3% din PIB de către România ar fi una îndelungată şi că este puţin probabil să se întâmple ceva dramatic pe termen scurt în acest sens, în condiţiile în care există o dispută la nivel european privind limita de 3%, iar în trecut şi alte ţări au depăşit acest prag.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seara, că în momentul de faţă sunt 43 de oraşe care nu mai dispun de bani de salarii şi nici de funcţionare, dar urmează să primească fonduri la rectificarea bugetară, anunță DIGI24. „La asociaţia oraşelor mi-au spus foarte clar că 43 de localităţi nu au bani să termine bugetul. O să le dăm prin intermediul ordonanţei de urgenţă de rectificare, de aia am demarat discuţiile cu asociaţiile autorităţilor locale, ca să ştim foarte clar cum prevedem sume care să le permită să închidă anul.

Sunt 43 de oraşe care nu au bani de salarii, nu mai au bani de cheltuieli de funcţionare, pot să rămână fără lumină pe străzi, nu mai au bani să plătească indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, că au fost transferate anul acesta la localităţi fără să le transfere şi resursele financiare”, a spus Orban, la România TV, potrivit Agerpres. GÂNDUL afirmă că preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR) Ionel Chiriţă a declarat, referitor la cele 43 de oraşe din ţară care nu mai au bani de salarii, după cum a anunţat premierul Ludovic Orban, că acestea se află în judeţe precum Harghita, Iaşi sau Dolj.

Datele de ultimă oră ale Băncii Naționale a României arată că deficitul de cont curent este tot mai mare, datoria externă a crescut iar investițiile străine s-au mișcșorat, afirmă COTIDIANUL. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8.103 milioane euro, comparativ cu 6.798 milioane euro în perioada ianuarie – septembrie 2018. Practic, ies mai mulți bani din țară decât intră. În perioada amintită, datoria externă totală a crescut cu 8 398 milioane euro.

În plus, economia României și-a încetinit turația și dă semne de oboseală, chiar dacă fostul guvern se lăuda cu cea mai mare creștere din UE, susține ROMÂNIA LIBERĂ. Comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, avansul economiei românești din această toamnă a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% . Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,0%, iar pe primele 9 luni din 2019 față de aceeași perioadă din 2018, economia a urcat cu 4,0%, potrivit datelor semnal transmise joi de Institutul Național de Statistică.

Ca o concluzie, ADEVĂRUL constată că după PSD vine prăpădul.