Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Salariile românilor vor creşte în termeni reali anul viitor, dacă prognozele oficiale, date publicităţii în timpul Guvernului Dăncilă, vor fi confirmate în mandatul Executivului condus de Ludovic Orban. Aceasta, deşi euro este aşteptat să urce faţă de leu şi, totodată, să înregistreze o inflaţie anuală de 1,5%, potrivit prognozei Comisiei Europene. Moneda europeană s-a apreciat puternic în 2019, cursul oficial al BNR atingând în ianuarie un record istoric, iar zilele acestea dă semne că îl va depăşi.

Salariul mediu net în septembrie 2019 a fost de 3.082 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). La un curs mediu lunar de 4,7376, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), rezultă un câştig salarial de 651 de euro.

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 12 luni se ridică la 4,8471 lei/euro, curs ce ar urma să fie atins, aşadar, în septembrie 2020, relevă Indicatorul de Încredere Macroeconomică pe septembrie 2019, realizat de asociaţia profesioniştilor în investiţii CFA România. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează pentru anul viitor un salariu mediu net de 3.316 lei, respectiv 684 de euro. Astfel, dacă în moneda naţională creşterea câştigului este de 7,6%, în euro aceasta ar fi de numai 5,1%. Moneda europeană suferă însă, la rândul ei, inflaţie, prognozată de Comisia Europeană la 1,5% pentru 2020, nivel similar celui de anul acesta. Chiar şi aşa, venitul mediu al angajaţilor va înregistra o majorare reală de circa 3,5%.

Integral pe Jurnalul Național