Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Noaptea alegerilor şi ziua de după rostogolesc o viitură de declaraţii care te tărăşte în viroage adânci şi întunecate. Acolo m-am ghemuit de ore întregi, ascultând vâjâiala vorbelor. Am în minte singura carte pe care am salvat-o, semnată Ortega y Gasset. O ţin în colivia minţii ca pe o pasăre cântătoare.

„(...) omului mediocru din zilele noastre (textul e scris în urmă cu aproape un secol, n.m.), acestui nou Adam, nici măcar nu-i dă prin minte să se îndoiască de propria desăvârşire. Încrederea în sine însuşi e, ca la Adam, paradisiacă. Ermetismul înnăscut al sufletului său îi interzice ceea ce ar fi condiţia prealabilă descoperirii insuficienţei sale: compararea cu ceilalţi. Pentru a face această comparaţie, ar trebui să iasă o clipă din sine însuşi şi să pătrundă în aproapele său. Însă sufletul mediocru e incapabil de astfel de transmigrări – sport extrem.

Integral pe Gândul