Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mineritul huilei și producția de energie electrică și termică pe bază de cărbune în Valea Jiului sunt aproape de final, Complexul Energetic Hunedoara fiind doar la un pas de insolvență iar UE a pus deja cruce cărbunelui. Închiderea tuturor minelor se va va face gradual, în doar câțiva ani, numai că, în Valea Jiului, procesul e iminent.

Este deja acceptat, inclusiv la nivelul Ministerul Energiei, că sfârșitul huilei vine repede. Pentru Sistemul Energetic Național nu este o mare problemă, dat fiind că Hunedoara funcționa oricum doar sporadic(fiind cel mai scump producător de energie) și exclusiv pe echilibrare. Or, echilibrare poate face si Hidroelectrica, și termocentralele pe gaz. O mare problemă este însă cea socială, având în vedere că sunt încă peste 4.000 de anagajați la CEH.

Trimiterea lor în șomaj ar pune în pericol securitatea socială în toată Valea Jiului, având în vedere că indemnizația specifică este limitată în timp și dimensiune. În acest sens, Ministerul Energiei a redactat un proiect de HG care prevede acordarea de indemnizații de completare minerilor, la concediere, care se întind pe mai mulți ani. Practic, un fel de salarii compensatorii, dar care se acordă lunar, după ce a încetat perioada de acordare a indemnizației de șomaj. Funcție de vechime în muncă, de aceste venituri se poate beneficia până la 3 ani.

Integral pe Cotidianul