Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aproximativ 90% din angajaţii români care lucrează în construcţii sunt plătiţi în prezent “la gri”, adică doar o mică parte din retribuţie este acoperită prin documente legale, situaţie care determină pierderi lunare la bugetul de stat de peste un miliard de lei. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât salariul minim brut din sectorul construcţiilor s-a majorat de la 1 ianuarie la 3.080 de lei, peste nivelul celorlalte sectoare.

În condiţiile în care pe piaţa locală lucrează în prezent circa 400.000 de muncitori, iar veniturile nete ale unui angajat sunt cel puţin duble faţă de salariul minim net înregistrat în acte, de circa 2.300 de lei, evaziunea lunară consemnată la nivelul întregului sector depăşeşte un miliard de lei lunar. Companiile din domeniu susţin că o modificare legislativă referitoare la reglementarea contractelor colective de muncă este obligatorie, pentru a remedia această situaţie, în condiţiile în piaţa locală are un deficit de 200.000 de muncitori, iar angajaţii străini care vin în România de pe pieţele asiatice sunt plătiţi în medie cu 1.000 de euro lunar.

Integral pe Jurnalul Național