Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Acesta este „prețul corect” pentru care Călin Popescu Tăriceanu a trădat și s-a urcat în „barca” iohannistă, punând decisiv umărul la instalarea Guvernului Orban. În rest nimic, pentru niciun alt fruntaș al ALDE, că de principii neo-liberale, strategii și doctrine char că nu poate fi vorba, în ciuda penibilelor ”gogorițe” publice  cu care a defilat în acele zile.

Iar după cum susțin sursele citate de NAȚIONAL, deși la începutul negocierilor Ludovic Orban tindea să-i dea cu flit, ca și ceilalți lideri liberali ”tradiționali” de altfel, ”trădarea” lui Victor Ponta a ”întors roata” în favoarea lui Tăriceanu. Cel care nu a lăsat deloc din preț, astfel că pe ultima sută de metri, strânși cu ușa de Ponta, liberalii  nu au mai avut ce face și au cedat ”șantajului” lui Tăriceanu. Promițând drept urmare „securizarea”a patru locuri de parlamentari pentru Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Daniel Chițoiu și Andrei Gerea la viitoarele alegeri parlamentare!

Acum, Călin Popescu Tăriceanu vrea să schimbe legea electorală, constată COTIDIANUL. După ce și-a exprimat dreptul la vot, liderul ALDE a afirmat că intenționează să schimbe Legea electorală, nemulțumit de modul în care s-a desfășurat campania electorală. „Pentru prima oară după 30 de ani asistăm la niște alegeri fără campanie electorală, fără dezbateri astfel încat alegătorii să ia cunoștiință de programele candidaților. Este un deficit democratic grav! Din acest motiv, am de gând să fac o propunere legislativă astfe încât campania electorală să fie una vizibilă, astfel încât cetațenii să cunoscă programul candidaților“.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a anunţat că alianţa electorală pe care ALDE o avea cu Pro România s-a încheiat duminică, după primul tur al alegerilor prezidenţiale. „Astăzi, alianţa noastră electorală cu Pro România s-a încheiat. Fiecare partid porneşte pe drumul său, separat”, a anunţat Varujan Vosganian, citat de GÂNDUL.

El a adăugat că ALDE şi Pro România aveau o alianţă care avea un singur obiectiv, susţinerea lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „E vorba de o colaboare care poartă în dicţionar numele de alianţă. Sigur că în Parlament putem vota legi împreună, am votat şi legi în unanimitate, dar în ceea ce priveşte formalizarea printr-o înţelegere care să aibă un obiectiv comun, această înţelegere se încheie azi”, a adăugat Vosganian.

Victor Ponta a scris, într-un mesaj postat pe Facebook, că Viorica Dancila a ajuns in turul al doilea al alegerilor prezidențiale pentru ca asa au vrut PNL și Klaus Iohannis, scorul obtinut de aceasta fiind egal cu cel de la europarlamentare, când la conducere era Liviu Dragnea, anunță ANTENA3. Despre propriul candidat, Mircea Diaconu, Ponta scrie că a obținut un scor mai mic decât se aștepta, și asta pentru că ”votul in primul tur a ramas ( din pacate) dependent de “masinaria de partid” si Mircea Diaconu a avut alaturi ProRomania - un partid inca in formare”.

Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile prezidenţiale susţinut de alianţa electorală "Un om", formată din ALDE şi Pro România, le-a mulţumit duminică seară celor care l-au susţinut, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. "Le mulţumesc celor care m-au votat, celor care au preferat prin vot un preşedinte nepartizan, un preşedinte independent, un preşedinte al tuturor românilor. Un singur lucru am de zis: şi mâine e o zi, cum spunea Scarlett O'Hara, şi, dacă ştie cineva cine este această doamnă, această femeie, să-i spună şi domnului Iohannis", a afirmat Diaconu în faţa Ateneului Român.

El a adăugat că în turul doi al alegerilor prezidenţiale nu va susţine pe nimeni, remarcă DIGI24.

O situație generată de confuzie sau de neștiință riscă să pună sub semnul întrebării alegerile prezidențiale din România. Nu întregul scrutin electoral, ci doar turul al doilea, care va avea loc peste două săptămâni, explică JURNALUL NAȚIONAL. 2.000 de alegători români din străinătate, care au optat pentru a-și exercita votul prin coresponență, au „ștampilat” atât opțiunea pentru candidații din primul tur, cât și cea privind opțiunea pentru candidatul din al doilea tur, cu toate că, la momentul în care au făcut acest lucru, nimeni nu putea ști cu certitudine cine dintre cei 14 candidați se va califica în bătălia finală.

Aceste voturi vor fi anulate, în cazul în care a fost aplicată ștampila pe un candidat care nu s-a calificat, însă există deja făcut un anunț potrivit căruia PSD va contesta acest scrutin, exact pe aceste considerente.

Hiba celor 2.000 de voturi controversate rezidă chiar din legislație, mai exact din Legea nr. 288/2005. Completată prin Legea 148/2019 privind votul prin corespondență, care, deși face referire la obligația alegătorului de a vota în turul al doilea de scrutin la alegerile prezidențiale doar după ce se asigură că preferatul său participă la al doilea tur de scrutin, nu se specifică în mod clar ce se întâmplă dacă acest lucru are loc.