Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pesta Porcină Africană (PPA) a șters peste 1 miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scăzând de la 6,13 miliarde de lei (2017) la doar 4,96 miliarde de lei (2018), minimul ultimilor 5 ani, conform unui studiu Coface. În evidența ANSVSA (Autoritatea Națională, Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), apar aproape 1.000 de focare de pestă porcina africană, cu doar două luni înainte de Crăciun. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situațiile financiare pentru anul 2018 și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 4,96 miliarde de lei.

Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 0,96, în timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel ușor negativ, a fost relativ expus unor șocuri negative și volatilității (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanțelor). Durata medie de încasare a creanțelor a crescut la 64 de zile în 2018, comparativ cu 55 zile in 2017, îndicând apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultăților financiare în creștere, companiile din acest sector își plătesc furnizorii cu aproape 3 săptămâni mai târziu, crescând dependența acestora de partenerii de afaceri. În 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, în creștere față de nivelul din 2017 (1,2%).

Cu toate acestea, 35% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârșitul anului 2018, cu 17% dintre companii având o pierdere mai mare de -20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%.

Integral pe Cotidianul