Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestitură a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban. Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

UPDATE: 235 de parlamentari participă la ședința plenului reunit al Parlamentului pentru votul de învestitură a Guvernului Orban, ceea ce înseamnă că este cvorum.

UPDATE: Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu conduce şedinţa plenului reunit pentru învestirea Guvernului Orban, după ce preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor lipsesc de la ședința.

Soarta Guvernului Orban atârnă de voturile trădătorilor din Pro România şi PSD. Surse din PNL spun că cel puţin opt parlamentari Pro România vor fi astăzi în plen alături de câtiva parlamentari PSD, în ciuda indicațiilor șefilor lor de partid.

Potrivit unor surse Antena 3, jumătate din parlamentarii lui Victor Ponta ar urma să trădeze la votul din plenul Parlamentului.

Printre trădători s-ar putea număra foștii miniștri Sorin Campeanu și Daniel Constantin.

Aşadar este ziua decisivă pentru liberali în drumul lor către preluarea oficială a guvernarii. Ludovic Orban este convins că Guvernul său va obţine cel puţin 237 de voturi, cu patru mai mult decât minimul necesar pentru învestire.

Dar jocurile de culise sunt încă deschise, iar trădările nu sunt excluse.

Motiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost votata de 238 de parlamentari însă diferenta de voturi ar fi, potrivit declaratiilor liberalilor, rodul negocierilor intense om cu om duse în ultimele zile de Ludovic Orban. PNL se bucură de sprijinul în bloc al câtorva grupuri parlamentare cu care a si semnat acorduri saptamana trecuta.

Miniștrii Guvernului Orban: 3 din 16 au primit aviz negativ

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş - propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu - propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode - propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu - propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.