Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Negocieri extrem de tensionate. A început numărătoarea inversă pentru validarea sau invalidarea guvernului format de Ludovic Orban. Partidele se pregătesc pentru ședințe de urgență în care vor decide cum se poziționează la votul de luni din plenul Parlamentului. Cei mai curtați sunt parlamentarii Pro România dar și la PSD există trădători pe care Viorica Dăncilă i-a și avertizat cu excluderea din partid.

La fix o lună fără o zi de la desemnarea sa de către președintele Klaus Iohannis pentru a forma un guvern liberal, Ludovic Orban se prezintă astăzi, începând cu ora 14.00, în fața plenului reunit al Parlamentului, pentru a primi votul de învestitură. Fără prezența în sală a celor 201 parlamentari ai PSD și fără să primească susținerea celor 33 de parlamentari ai lui Victor Ponta, remarcă JURNALUL NAȚIONAL.

Ambele partide au anunțat că nu vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, iar PSD susține că nici măcar nu va fi prezent în sală.

Premierul interimar Viorica Dăncilă a admis că în PSD sunt „trădători”, pe care i-a îndemnat ca „a doua zi să meargă în partidul-foarfece și să nu mai fie alături de PSD”, anunță COTIDIANUL. „Nu vom fi prezenți în sală. Parlamentarii nu vor fi prezenți în sală. Bineînțeles că sunt și trădători și i-am văzut, dar cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul-foarfece și să nu mai fie alături de PSD, pentru că e clar că nu au niciun atașament față de acest partid și nu vor să ia decizii pentru oameni”, a mai spus Dăncilă.

Astăzi, Ludovic Orban va afla, în mod direct, dacă are cele 233 de voturi necesare pentru învestirea guvernului pe care l-a format. Același număr de parlamentari este necesar și pentru întrunirea cvorumului de ședință, pentru ca lucrurile să poată merge mai departe. De la cine ar putea recupera aceste voturi? De la „trădătorii” de la PSD, afirmă ANTENA3.

Victor Ponta a devoalat, ieri, numele acestora. „Sunt 2-3-4 care susțin guvernul, nu poți să guvernezi cu o astfel de strânsură. Mâine (astăzi – n.red.) poate să fie cineva din Pro România în sală, dar, dacă vor fi, nu vor mai face parte din echipa noastră. Soluția e un guvern de uniune națională”, a precizat liderul Pro România.

Victor Ponta pune condiții noi pentru participarea la votul de învestire a Guvernului Orban, anunță CAPITAL. Victor Ponta a anunţat în ce condiţii parlamentarii Pro România s-ar putea afla în sală la votul de învestire a Guvernului Orban. Liderul Pro România a declarat că, pentru ca parlamentarii săi să se afle în sală, trebuie ca Ludovic Orban să renunţe la cei trei miniştri care au primit aviz negativ în comisii.

Împreună, PNL (96 de parlamentari), USR (40 de parlamentari), UDMR (30 de parlamentari), Minoritățile Naționale (17 deputați), ALDE (23 de senatori și deputați), PMP (19 parlamentari), la care se adaugă un deputat neafiliat, înseamnă 226 de voturi. Din care se scade unul, al unui parlamentar a cărui situație de sănătate nu-i permite să participe, afirmă EVENIMENTUL ZILEI.

Orban ar putea pierde și voturile lui Varujan Vosganian și Steluței Cătăniciu, care nu s-au arătat deloc încântați de echipa guvernamentală PNL și de programul de guvernare. Și totuși, Ludovic Orban spunea, ieri, că este sigur pe voturile necesare pentru învestirea guvernului.

După discuțiile avute duminică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că guvernul său ar putea obține între 237 și 243 de voturi. A spus că își bazează calculele pe discuții purtate și pe analiza prezenței în grupurile parlamentare care sprijină învestirea guvernului, conform DIGI24.

Fie Guvernul Orban trece la mustaţă, fie votul va fi amânat până după alegerile prezidenţiale, scenariul dorit de PSD, precizează ADEVĂRUL. Partidul lui Victor Ponta va înclina decisiv balanţa, exact la patru ani după tragedia de la Colectiv.