Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deși este legiferat din 2013, consumul canabisului în scopuri medicale nu este posibil, din cauza unor ambiguități din actul normativ. La presiunile pacienților și comunității medicale, deputații au decis să aducă modificări legii, astfel încât canabisul să poată fi eliberat în farmacii pe bază de prescripție medicală.

Beneficiile multiple ale canabisului utilizat în scopuri medicale au determinat tot mai multe țări să legalizeze consumul acestuia, în regim controlat. România a încercat să se intre în rândul acestora state în urmă cu șase ani, însă prevederile normative neclare au făcut imposibilă aplicarea legii. În motivarea emiterii proiectului de act normativ care permite utilizarea canabisului în scopuri medicale se arată că Organizația Mondială a Sănătății a recomandat, oficial, în decembrie 2017, ca cel puțin una dintre componentele canabisului, canabidiolul, să nu mai fie considerată la nivel internațional ca substanță controlată.

Un singur medicament pe bază de canabis a fost autorizat prin procedura de recunoaștere reciprocă și comercializat în 17 state membre ale UE, însă în niciun stat membru nu este autorizat fumatul canabisului în scopuri medicale, având în vedere riscurile pentru sănătate.

Integral pe Naţional