Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Scenariu şoc pentru Ludovic Orban. Ultimele calcule arată că guvernul său nu va trece de votul Parlamentului. Liberalilor le mai lipsesc câteva voturi pentru a reuşi învestirea noului executiv. Totul depinde însă de negocierile individuale purtate până la momentul votului. Cu toate că nu a strâns încă o majoritate, Ludovic Orban va prezenta joi echipa de miniştri în Parlament.

Ludovic Orban depune astăzi la parlament programul de guvernare și lista miniștrilor, validată înainte de președintele Klaus Iohannis și conducerea PNL, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Premierul desemnat a încheiat miercuri negocierile cu partidele pentru susținerea guvernului PNL, dintre acestea Pro România asumându-și public că nu va vota noul cabinet.

Din acest motiv, constată DIGI24, noul cabinet se naște greu. Victor Ponta a votat pentru căderea Guvernului Dăncilă, dar nu vrea să îl alunge de la Palatul Victoria. La negocierile de miercuri l-a anunțat pe premierul desemnat să nu se bazeze la învestire pe cele 30 de voturi care au contat la doborârea executivului Dăncilă.

 „Nu era nicio surpriză faptul că noi, cei de la Pro România, nu vom vota pentru învestirea Guvernului PNL. Nu cred că era o surpriză nici pentru domnul Orban, pur şi simplu, pentru că suntem un partid nou, în creştere.

Suntem singurul partid care în acest moment mai apără interesele oamenilor, ale celor de centru-stânga. Din păcate, PSD, după cum aţi văzut, a degenerat într-o grupare baronialo-analfabetă şi, din acest motiv, vom susţine un Guvern doar atunci când vom fi convinşi că proiectele de competenţă, de profesionalism, de interes pentru electoratul nostru de centru-stânga sunt garantate şi reprezentate”, a declarat, citat de COTIDIANUL, Ponta miercuri, la finalul întâlnirii avute cu premierul desemnat, Ludovic Orban.

Acesta a mai afirmat că se va decide în cadrul partidului dacă parlamentarii vor fi prezenţi în bănci în ziua în care se va vota învestirea Guvernului. Potrivit lui Ponta, parlamentarii Pro România vor vota acel Guvern care va răspunde aşteptărilor electoratului partidului şi nu pot fi obligaţi să voteze Guvernul Orban.

EVENIMENTUL ZILEI remarcă faptul că liderul PRO România, Victor Ponta, a declarat miercuri seară, într-o emisiune la TVR, că nu ar spune - nu unei funcții, dar că premierul desemnat, Ludovic Orban, nu i-a propus nimic, iar el „nu se oferă”. Ludovic Orban a declarat, miercuri, că se aștepta ca Pro România să nu voteze Guvernul în Parlament, însă șansele de a reuși învestitura unui Guvern condus de el rămân în picioare. Orban a spus că PNL poartă negocieri individuale, inclusiv cu parlamentari din PSD.

Conform aritmeticii parlamentare, Orban se bazează pe voturile PNL, USR, UDMR, ALDE, ale deputaţilor din grupul minorităţilor naţionale şi aproape sigur ale PMP. Aşadar, constată ADEVĂRUL, în total 216 voturi. Pentru învestirea Guvernului Orban ar mai trebui minimum 17 voturi, pentru că majoritatea parlamentară e asigurată de 233 de aleşi. În condiţiile în care Victor Ponta a declarant că Pro România nu va vota noul guvern, Orban şi PNL vor trebui să caute cele 17 voturi în tabăra printre neafiliaţi şi în tabăra adversă.

Însă Ludovic Orban se bazează, până acum, pe un număr de 221 de voturi pentru învestitea Guvernului în Parlament, au declarat surse din conducerea PNL, citate de ROMÂNIA LIBERĂ. Pentru a fi validat Executivul, sunt necesare 233 de voturi în plenul reunit, ceea se înseamnă că liberalilor le lipsesc 12 voturi.

Lucrurile se pot complica şi mai mult dacă parlamentarii PMP nu vor vota guvernul, susține ANTENA3. Calculele sunt total în dezavantajul liberalilor. După toate negocierile, dacă cei din PNL, minoritățile, ALDE, USR, ar vota acest Executiv, s-ar ajunge la un număr de 206 voturi, total insuficiente având în vedere că au nevoie de 233 de voturi, același număr de voturi ca la moțiunea de cenzură. Surse politice spun că liberalii s-ar baza pe 221 de voturi și mai negociază cu alți 25 de parlamentari.

GÂNDUL amintetșe că PMP nu a ajuns la un consens pentru susţinerea Guvernului Orban. Membrii partidului condus de Eugen Tomac sunt nemulţumiţi de faptul că liderul PNL i-a informat că nu vrea înfiinţarea Ministerului pentru Relaţia cu Moldova şi nici emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi. De cealaltă parte, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va fi unul monocolor, format numai din liberali.

Totuși, Guvernul PNL are şanse să treacă la limită de Parlament şi fără susţinerea ProRomânia, cu două condiţii: Opoziţia să se mobilizeze la maximum, iar câţiva aleşi care nu mai au apartenenţă politică să-şi respecte cuvântul dat liberalilor.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce se va întâmpla în cazul în care Ludovic Orban nu va reuși să-și treacă guvernul prin parlament? Klaus Iohannis va desemna un alt premier sau Ludovic Orban va veni in parlament și a doua oară, cu un alt guvern?