Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deciziile Curții Constituționale sunt definitive, general obligatorii și se pun în aplicare de îndată, de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial al României, iar respectarea Constituției este, de asemenea, obligatorie. Încălcarea acestor reglementări de către un funcționar public, indiferent de statutul pe care îl deține, înseamnă situarea sa în afara legii, fapt care, conform legislației penale, înseamnă săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Conform unui fost judecător celebru, care a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, o astfel de încălcare a ordinii constituționale este săvârșită, în formă continuată, de președintele României, Klaus Iohannis, care refuză să pună în aplicare decizii imperative ale Curții Constituționale și să o revoce, de îndată, pe Ana Birchall de la Ministerul Justiției.

De aceeași părere este și o asociație profesională a judecătorilor, care atrage atenția că nerespectarea Constituției reprezintă un act samavolnic, ca practică a statelor totalitare. Iar Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o parte judecătorilor care compun, astăzi, completurile de 5, săvârșesc același tip de fapte, prin refuzul de a aplica, de asemenea, de îndată decizii ale CCR, pe care, mai mult, încearcă să le anihileze prin acțiuni disperate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Adrian Toni Neacșu, fost magistrat, membru al CSM și actual avocat de prestigiu, atrage atenția că refuzul executării imediate a obligațiilor stabilite prin Decizia Curții Constituționale nr. 504 din 18 septembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 801 din 2 octombrie 2019, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu în formă agravantă, prevăzută de Legea nr. 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție, respectiv prin obținerea unui folos necuvenit cel puțin pentru cei trei miniștri nerevocați, la cererea prim-ministrului, de către președintele României.

Integral pe Jurnalul Național