Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Administrația Națională ”Apele Române” a anunțat o creștere imensă a tarifului apei, motivul principal fiind incapacitatea financiară de a menține siguranța barajelor, precum și infrastructura lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor. Scumpirea apei va provoca și o scumpire a energiei electrice, având în vedere că măsura va afecta și hidrocentralele.

Prețul apei va crește cu 23%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Apelor și Pădurilor. Ultima ajustare a contribuțiilor specifice de gospodărire a apelor a fost realizată în anul 2010, baza de calcul realizandu-se la nivelul prețurilor din anul 2008.

Totodată, în 2010 nu au fost actualizate contribuțiile și penalitățile corespunzătoare managementului calitativ al resurselor de apă și nici tarifele aferente actelor de reglementare, se arată în motivarea proiectului de act normativ. Majorarea prețurilor a mai fost justificată de preluarea a peste 2.000 km de diguri de apărare și a 80 de baraje, de creșterea prețurilor la materiale și combustibil comparativ cu anul 2010, de 16,51%, precum și de creșterea costurilor cu implementarea prevederilor directivelor europene în scopul îndeplinirii angajamentelor și obligațiilor luate de statul român prin acordurile şi convenţiile internaţionale, respectiv costuri de monitorizare a resurselor de apă.

Integral pe Naţional