Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare va fi facut public azi. Sâmbătă, ministerul Justiției a încercat să treacă raportul pe 2019 la documente secret de stat. Raportul va fi unul critic.

Premierul spune că din punct de vedere al actului de guvernare se așteapta ca raportul să fie unul pozitiv. Raportul MCV care analizează modul în care funcționează statul de drept în România este redactat și după ce va fi aprobat în colegiul comisarilor va fi făcut public. Potrivit unor surse, citate de ROMÂNIA LIBERĂ, raportul acesta va fi cel mai dur din ultimii 10 ani.

În raport se remarcă faptul că România este într-o situație fără precedent cu interimari la toate parchetele mari și, dincolo de asta, în ciuda recomandărilor de la Bruxelles nu s-a făcut niciun pas pentru a scoate aceste numiri de sub controlul politic.

Draftul documentului, care evaluează progresele în privinţa statului de drept, va fi discutat şi aprobat în Colegiul Comisarilor, la Strasbourg, înainte de a deveni public. Comisia Europeană publică marţi Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria,în condiţiile în care preşedintele CE Jean Claude Juncker a afirmat că şi-ar dori ridicarea monitorizării în mandatul actualei Comisii, amintește ADEVĂRUL.

Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache susţine, însă, că o asemenea decizie va fi luată doar în cazul Bulgariei, anunță CURENTUL. „Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O ţară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiţie. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt şi ce vor: hoţie şi cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câştigată în dialogul cu partenerii europeni.

OUG13, atacul obsesiv şi sistematic la adresa justiţiei, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea faţă de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situaţia de a fi azi ultima ţară din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidenţa MCV, în situaţia în care în 2016 urma să fie decuplată de România şi lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi“, scrie Tudorache pe Facebook.

Ultimul raport MCV a fost prezentat în noiembrie 2018, când prim-vicepreşedintele CE Frans Timermans a făcut referire la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în mandatul actualei Comisii, fără a menţiona însă şi România, amintește GÂNDUL. „Trei din cele şase benchmarks pentru Bulgaria sunt îndeplinite. Bulgaria îşi menţine pasul reformelor. Suntem încrezători că MCV pentru Bulgaria poate fi încheiat până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene. Nu e vorba de un deadline. E ceva ce noi ne propunem, ce poate fi realizat dacă Bulgaria menţine pasul", a declarat atunci Timmermans.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, marți dimineața, că o să discute pe marginea raportului MCV imediat ce acesta va fi aprobat în Colegiul Comisarilor, întâlnirea urmând să aibă loc marți, la ora 14.00, ora României, anunță COTIDIANUL. Viorica Dăncilă a declarat, luni, că se așteaptă ca din punct de vedere al evaluării actului de guvernare raportul MCV să fie pozitiv. „Consider că nu am greșit din punct de vedere juridic și sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a mai spus ea.

Pe de altă parte, la Bruxelles se discută inclusiv despre ridicarea dreptului la exportul de carne de porc pentru România! Ar fi o premieră în istoria UE, căci nicio altă țară nu a mai fost lovită atât de crunt, susține EVENIMENTUL ZILEI. În același timp, deși pericolul pestei porcine este foarte mare, prețurile cresc de la o zi la alta.

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a spus la DIGI24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este vorba despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”. La nivel financiar, calculele sunt simple, explică Minea: „Ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”.

Și CAPITAL aduce în atenția publică o altă lovitură cumplită de la UE! Comisia Europeană a refuzat o găselniță a guvernului Dăncilă, care voia să deconteze din fonduri UE proiectele de apă și canalizare. Comisia Europeană a refuzat cererea guvernului Dăncilă de decontare din fondurile europene a proiectele de apă și canalizare realizate de baronii locali prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
 
DG Regio, Departamentul pentru politică regională și urbană al Comisiei Europene, a transmis Ministerului Fondurilor Europene, condus de ministrul Roxana Mânzatu, că exclude o asemenea propunere.