Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Anunț important al noului premier desemnat al României. Acesta mai are câteva zile până când trebuie să anunțe lista completă de miniștrii. Cu toate acestea, PSD joacă dur și vrea să împiedice PNL să ajungă la guvernare. Preşedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a admis, luni, că există posibilitatea ca nici primul, nici al doilea Guvern propus să nu fie susţinut de Parlament, context în care ar exista posibilitatea alegerilor anticipate.

Ludovic Orban începe azi runda decisivă a negocierilor cu partidele pentru susținerea noului Guvern, susține ROMÂNIA LIBERĂ. După întâlnirile care vor avea loc marți și miercuri, premierul desemnat va depune la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare, un vot de învestitură fiind estimat de liberali săptămâna viitoare.

„În ultimă instanţă, ca să fiu foarte sincer, PNL, eu, în calitate de preşedinte al PNL şi de premier desemnat, am arătat şi arăt totodată deschiderea spre dialog, prezint starea de fapt, toate argumentele pentru învestirea Guvernului, dar, în mod evident, deciziile le iau formaţiunile politice în organismele lor statutare. Am încredere că putem reuşi din prima învestirea Guvernului, dar, în mod evident, putem fi pregătiţi pentru orice altă situaţie.

Iar a doua situaţie va presupune o abordare total diferită, pentru că vom ajunge la a doua învestire de Guvern, iar în cazul în care Guvernul nu va fi învestit de Parlament, vom avea alegeri anticipate, adică ajungem la ceea ce am spus noi, ca primă preferinţă.

Sigur, trebuie să suportăm în această perioadă toate ilegalităţile, toate prostiile, toate deciziile aberante pe care le iau nişte rămăşiţe guvernamentale care au fost demise prin moţiune de cenzură. Iar cei care menţin aceşti oameni la putere, de fapt, sunt complici, sunt coresponsabili pentru ilegalităţile pe care le fac, pentru toate deciziile care antrenează consecinţe defavorabile pentru români", a declarat Orban, citat de ANTENA3, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.

Acesta a precizat că se aşteaptă la un boicot din partea PSD, anunță CAPITAL. „Ne aşteptăm la un boicot din partea PSD şi vom veni cu o strategie de a trece peste acest boicot ruşinos, penibil pe care încearcă să-l facă PSD pentru a menţine în mod nelegitim la putere rămăşiţele unui guvern eşuat şi care a fost demis prin moţiune de cenzură”, a mai spus Orban.

Între timp, social-democraţii se regrupează şi stabilesc noul plan de bătaie pentru a bloca guvernul Orban, constată MEDIAFAX. Viorica Dăncilă a declarat, luni, că în momentul ce şase partide care au votat moţiunea nu pot forma o majoritate parlamentară, PSD-ul va încerca să formeze o majoritate şi să vină cu o propunere de premier, care să formeze un alt guvern. „În momentul în care şase formaţiuni nu reuşesc să formeze o majoritate, vom încerca să formăm noi o majoritate. Deocamdată suntem în Opoziţie şi îi lăsăm pe cei care au dărâmat acest Guvern să vină cu o soluţie şi cel care trebuei să regleze această situaţie este Iohannis. Îi vom aştepta şi a doua oară cu Guvernul în Parlament.

Viorica Dăncilă a susținut că președintele Iohannis merită suspendat și s-a gândit la acest lucru, anunță GÂNDUL. „Vom încerca să creem noi o majoritate. Momentan, noi suntem în opoziție și lăsăm pe cei care au dărâmat acest guvern să vină cu o soluție. Nu vreau să spun care e primaa opțiune. Cred că cel care trebuie să regleze această situație este președintele Iohannis, care e de fapt și autorul a ceea ce s-a petrecut. Știm foarte bine că președintele a cerut demiterea guvernului, s-a implicat în acest demers și s-a comportat ca un președinte de facto al PNL“.

Deocamdată, „Guvernul meu” este mai degrabă la spital decât la bal, susține COTIDIANUL. Guvernarea PNL a mai picat un test în Parlament, înainte de a se prezenta la votul pentru învestire. Pentru a susține noul Guvern PNL, USR a cerut introducerea pe ordinea de zi și votarea până marți în Parlament a inițiativei „Fără penali”, a legii de abrogare a recursului compensatoriu și a celei privind alegeri locale în două tururi. Biroul permanent al Camerei Deputaților a respins însă introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni a proiectelor, cu ajutorul PSD și Pro România.

Deci Ludovic Orban face un apel disperat la parlamentarii care l-au ajutat să dea jos Guvernul Dăncilă, la moțiunea de cenzură, să voteze un Cabinet liberal. Numai că ieri, în Camera Deputaților, ambele proiecte de lege cu care USR își condiționeză votul nu au putut fi introduse pe ordinea de zi. Blocajul a avut loc cu sprijinul Pro România și al UDMR. Iar JURNALUL NAȚIONAL constată că PSD aruncă pe piață bomba: dacă Orban „pică” la primul vot, social-democrații vor face ei o propunere de premier.

Victor Ponta susține că nu s-a format o nouă alianță Pro România-PSD-UDMR în Parlament, dar respingerea introducerii pe ordinea de zi a legilor privind alegerea primarilor în două tururi și abrogarea recursului compensatoriu reprezintă o lecție pentru cei de la USR. Ponta susține că USR încearcă un șantaj la adresa PNL prin forțarea celor două legi, iar Pro România, UDMR și minoritățile au dorit să le arate că n-au majoritate fără voturile lor.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce se va întâmpla în cazul în care Ludovic Orban nu va reuși să-și treacă guvernul prin parlament? Klaus Iohannis va desemna un alt premier sau Ludovic Orban va veni in parlament și a doua oară, cu un alt guvern?