Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Primul guvern liberal cu Ludovic Orban propus premier va cădea în Parlament, dar a doua propunere de guvern va trece, indiferent cine îl conduce, chiar și celebrul Dincă de la Caracal, spune analistul politic Sebastian Lăzăroiu. El atrage însă atenția că aceasta nu este neapărat o veste bună, pentru că PSD poate da jos acest guvern după o lună și s-ar relua întreaga procedură, timp în care PNL riscă să se erodeze ca imagine și să se prăbușească la alegerile parlamentare din 2020.

Ca să evite un astfel de scenariu, PNL trebuie să aibă curajul să facă reforme dure, cum ar fi, de pildă, desființarea Secției Speciale. Într-un interviu la Digi24, Sebastian Lăzăroiu dă soluția prin care un guvern minoritar ar putea trece această măsură prin Parlament.

Domnul Iohannis are o misiune grea pentru perioada care urmează până la turul 2, spune Sebastian Lăzăroiu. Președintele va trebui să instaleze - nu el, ci Parlamentul, dar el face propunerile - un guvern funcțional în perioada următoare. „Dacă ne luăm după ce s-a întâmplat în 2009, primul guvern cade, pentru că nu votează nimeni un guvern propus de președintele în funcție și contracandidat al candidaților partidelor. Nu votează primul guvern, până nu se termină alegerile, nimeni nu mișcă în front. De ce? Pentru că e un fel de sprijin pe care îl dai contracandidatului tău”, a explicat analistul politic.

Integral pe Digi24