Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Războiul comercial dintre SSUA şi China va încetini creşterea economiei globale din anul 2019, la cel mai scăzut ritm de după criza din 2008-2009.

Este avertismentul lansat de Fondul Monetar Internaţional. FMI a adăugat însă că producţia îşi va reveni dacă tarifele vor fi eliminate. Fondul a anunţat, în raportul World Economic Outlook, o creştere estimată a PIB mondial de 3%, sub ritmul de 3,2% prognozat în luna iulie a acestui an, în mare parte din cauza impactului tensiunilor comerciale.

Estimarea aceasta creează o atmosferă pesimistă la reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, care vor avea loc la Washington, în această săptămână. Va fi prima la care Fondul va activa sub conducerea noului director general, Kristalina Georgieva.

Georgieva a moştenit o serie de probleme, de la stagnarea comerţului global, la tulburările din Ecuador şi conflictele politice din Argentina, legate de programele de austeritate mandatate de FMI.

„Creşterea aceasta economică scăzută este determinată de înrăutăţirea puternică a activităţilor manufacturiere şi a comerţului mondial.” Gita Gopinath, economist şef FMI

În lipsa unor politici de relaxare monetară aproape simultane din partea băncilor centrale mari, economistul şef al instituţiei Bretton Woods, Gita Gopinath, a spus că creşterea globală va fi în anul 2019 cu o jumătate de punct procentual mai scăzută, la 2,5%. Economia mondială este astfel la un pas de recesiune.

”Creşterea aceasta economică scăzută este determinată de înrăutăţirea puternică a activităţilor manufacturiere şi a comerţului mondial”, a spus Gopinath, referindu-se la „tarife mai ridicate şi incertitudini prelungite legate de politicile comerciale, acestea înrăutăţind investiţiile şi cererea pentru mijloace de producţie”.

Integral pe România Liberă