Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După ce luni după-amiază s-au anunțat condamnarea de UE a Turciei pentru pătrunderea militară în Siria și sancțiuni, experții penalizărilor – americanii – vin cu aportul lor.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a trei miniştri turci (ai Energiei, Apărării și Internelor, precum și instituțiile conduse de primii doi) printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara “să înceteze imediat ofensiva” în Siria, relatează AFP.
Activele lor din Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate, iar intrarea lor pe teritoriul SUA este interzisă.

Esența “pedepsei” lui Trump

Documentul prezidențial ar fi permis țintirea unui număr mare de oficiali turci implicaţi în acte care destabilizează nord-estul Siriei, dar, în acest moment, Administrația Trump a decis să aplice sancţiuni numai celor trei miniştri şi două ministere, ceea ce nu face decât să accentueze caracterul mai mult formal, pentru ochii publicului, al măsurii luate de Administrația americană. Iar asta după ce Trump ameninţase deja că va ”distruge” economia turcă. Pentru că, în fond, Trump e cel ce i-a lăsat lui Erdogan mână liberă în Siria, după ce a ordonat evacuarea militarilor americani de acolo. Iar pedepsirea Turciei nu o face decât de gura oamenilor politici din Congresul Statelor Unite, inclusiv republicani, care au condamnat – cot la cot cu “victimele” abandonului – “trădarea” kurzilor de către șeful de la Casa Albă.

Adevăratele măsuri americane

În schimb, Congresul SUA ameninţă că va adopta rapid sancţiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei. De asemenea, oficiali americani au transmis planurile autorităţilor de la Washington de a muta cele aproximativ 50 de bombe nucleare de la baza aeriană americană İncirlik din Turcia, din cauza potenţialului lor de a deveni subiectul negocierilor între cele două aliate din NATO. În plus, Mark Esper, secretarul Apărării SUA, a promis că va face presiuni asupra aliaţilor NATO pentru adoptarea de “măsuri diplomatice şi economice”.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.