Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viitorul Guvern Orban are stabilit, deja, un calendar care să permită forţarea alegerilor anticipate în luna ianuarie. Conform unor surse din PNL, premierul desemnat Ludovic Orban intenţionează ca, până la sfârşitul lunii decembrie, să-şi asume răspunderea pe Legea bugetului pe 2020, conştient fiind că toate partidele politice din Parlament vor încerca să pună piedici adoptării acestei legi.

Odată bugetul votat, urmează pasul doi, cel mai important, şi anume asumarea răspunderii guvernului pe un pachet de legi care ar cuprinde anularea recursului compensatoriu, desfiinţarea Secţiei Speciale, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, susține ADEVĂRUL.

Ludovic Orban, Klaus Iohannis și PNL au, ca obiectiv principal, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. Măsura se bucură doar de sprijinul PNL și USR, care, împreună, au 135 de senatori și deputați, la care se adaugă cei doi deputați foști membri USR. Celor 137 de parlamentari ar putea să li se alăture parlamentarii PMP (19 voturi) și cei de la Grupul Minorităților Naționale (17 aleși), ajungându-se la un total de 173 de voturi.

Cu 60 mai puține decât minimumul necesar ca acest guvern să treacă de votul Plenului. UDMR s-a arătat împotriva unei asemenea măsuri, însă nu a condiționat votul de renunțarea la acest deziderat.

Decizia privind Noul Cabinet urmează a fi luată după o discuție Iohannis-Orban. Oamenii din prima linie a partidului se pare, nu vor face parte din guvernul de tranziție, s-a agreat ideea ca în funcții cheie din guvern să fie numite persoane din afara, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. S-a agreat ideea ca în funcții cheie din guvern să fie numite persoane din afara partidului pe fondul problemelor lăsate de PSD și de organizare a alegerilor care vin.

În cazul în care Ludovic Orban va fi respins în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis îl va propune a doua oară tot pe liderul PNL pentru formarea Guvernului, susţin surse politice pentru COTIDIANUL. Astfel, PSD şi ProRomânia, partidele care se opun PNL, fie vor vota învestirea noului guvern, fie se va ajunge la alegeri anticipate. Pe de altă parte, Ludovic Orban crede că va trece din prima. PSD va trage de timp.

Liderul PNL are mână liberă să își formeze cabinetul, mai puțin la două portofolii, susține ANTENA3. Jurnalistul Radu Tudor scrie pe blogul său că șeful statului insistă pentru oamenii săi de încredere la Ministerul de Externe și Ministerul Apărării. Astfel, pentru a conduce diplomația românească se „bat” trei profesioniști: Bogdan Aurescu este consilier prezidențial și fost ministru de Externe. Are marele merit de a fi coordonat echipa României care a câștigat la Haga procesul cu Ucraina pentru Insula Șerpilor;

Mihnea Motoc, ambasador și diplomat de carieră, în prezent consilier al lui Jean Claude Juncker. Pe timpul guvernării Cioloș, a fost secretar de stat în MAE și apoi ministru al Apărării!; Emil Hurezează, cunoscut jurnalist, actual ambasador al României în Germania, un apropiat al administrației prezidențiale.

Pentru funcția de ministru al Apărării Naționale, calculele sunt puțin mai simple, în sensul că există un favorit clar, în persoana generalului Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării. Ciucă îi va preda ștafeta locțiitorului său, generalui Daniel Petrescu, la 1 decembrie. Totuși, scrie Radu Tudor, citat de EVENIMENTUL ZILEI, în cazul în care ambasadorul Bogdan Aurescu preia Externele, atunci este posibil ca Mihnea Motoc să se întoarcă la MApN!

Deputatul PNL Ioan Cupşa este favorit pentru a prelua portofoliul Justiţiei în Guvernul Orban, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. Cupşa, de profesie avocat, dar şi inginer, s-a luptat cu PSD în Comisia Iordache, unde au fost mutilate Legile Justiţiei. Totuşi, Cupsa a fost singurul liberal care a votat în favoarea legii recursului compensatoriu, care a scos din puşcării 20.000 de infractori. Din greşeală, se apără liberalul. Ioan Cupşa e deputat PNL de Bihor din 2012.

Se pare că liderul liberal dorește un Guvern cu doar 15-16 ministere. Două ministere, posibil, Sănătatea și Relația cu Parlamentul vor reveni PMP, singurul partid care s-a arătat dispus să intre la guvernare alături de PNL, scrie CAPITAL. De asemenea, pentru Ministerul Unirii cu Republica Moldova, nou înființat, este vehiculat numele lui Petre Movilă, de la PMP. La Ministerul Finanţelor Publice este vehiculat numele senatorului Florin Cîţu dar nu este bătut în cuie. Este posibil ca viitorul ministru de finanțe să fie un specialist technocrat.

Liderii USR au decis, într-o şedinţă care s-a terminat aproape de miezul nopţii, că nu vor intra la guvernare alături de PNL, aşa cum a cerut deputatul Stelian Ion. Decizia nu a mai fost supusă la vot, susține GÂNDUL. Așa că USR merge pe aceeași variantă: alegeri anticipate. Ca variantă de rezervă, USR va vota Guvernul Orban numai dacă liberalii respectă patru condiţii. Cea mai importantă: USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate.