Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Departamentele americane de Stat și pentru Energie, au început weekendul trecut, fără să anunțe public, să analizeze cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare pe care SUA le țin de multă vreme, sub controlul propriei armate, la baza aeriană turcă Incirlik, aflată la 400 km. de granița cu Siria, au declarat doi oficiali americani pentru New York Times.

Acum, practic, acele bombe nucleare B-61 sunt ostaticele lui Erdogan, a spus un înalt oficial.

A le lua de la Incirlik ar însemna ruperea de facto a alianței turco-americane. Dar, pe de altă parte, a le ține în continuare acolo ar însemna perpetuarea unei vulnerabilități nucleare ce trebuia eliminată cu ani în urmă.

”Cred că este o premieră: o țară în care sunt amplasate arme nucleare ale SUA trage, la propriu, cu tunurile în forțe militare ale SUA”, a spus Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin de Studii pentru Neproliferare. Pentagonul a confirmat vineri că forțele americane din Siria s-au aflat sub focul artileriei turce.

De partea cealaltă, Erdogan are ambiții nucleare proprii, el declarând luna trecută cu ”nu poate accepta” regulile ce interzic Turciei să aibă arme nucleare proprii.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.