Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Klaus Iohannis va discuta azi, la Cotroceni, cu Ludovic Orban (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) şi Dan Barna (USR), ultima etapă a consultărilor pentru desemnarea noului premier. Favorit este Ludovic Orban.

Însă liderul PNL nu are deocamdată majoritate parlamentară: ALDE, UDMR, PMP şi USR vor vota un guvern liberal cu anumite condiţii, însă fără ProRomânia Ludovic Orban nu poate ajunge la Palatul Victoria.

Cheia e din nou la Victor Ponta

Partidele de Opoziţie pun condiţii dure pentru a vota Guvernul Orban în Parlament. USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate. Liberalii au refuzat planul USR, iar Dan Barna a venit cu patru cerinţe clare:
1. Adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi.

2. Votarea Iniţiativei „Fără penali în funcţii publice“.

3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european, după eşecul Rovana Plumb.

4. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

„Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament“, a scris Dan Barna pe Facebook.

Ludovic Orban este de acord cu toate propunerile USR, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Nu toţi liderii USR au fost de acord cu planul lui Dan Barna. Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a cerut ca partidul să intre la guvernare şi să să primească două portofolii în viitorul executiv: Justiţia (pentru el) şi Mediul (pentru senatorul Mihai Goţiu). Propunerea sa a fost respinsă.

De partea cealaltă, UDMR respinge clar alegerea primarilor în două tururi. Liderii maghiari i-ar cerut lui Ludovic Orban să nu modifice legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă dacă vrea voturile UDMR. Motivul: în cazul în care primarii ar fi aleşi în două tururi, UDMR riscă să piardă din edili în faţa unor alianţe între partidele româneşti din judeţele predominant maghiare.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.