Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Absolut toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale, persoane fizice, vor trebui să aleagă până la 1 aprilie 2021 un furnizor de energie electrică și până 1 iulie 2021 unul de gaze naturale pentru că piața se va liberaliza complet. Asta înseamnă că dispar prețurile reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Însă, cel puțin un milion dintre consumatori vor avea încă nevoie de ajutorul statului și pentru asta ei vor fi încadrați la categoria consumatori vulnerabili.

Ce înseamnă asta? Până în urmă cu câțiva ani, din rațiuni sociale, populația a plătit un preț reglementat la gaze și curent, mult mai mic decât cel de pe piața liberă. Nu conta dacă un consumator avea resurse financiare suficiente pentru a avea nevoie de acest sprijin sau nu avea.

Toți erau băgați în aceeași oală. Odată câștigarea dreptului de a intra în UE, România și-a luat angajamentul să liberalizeze cele două piețe, de curent și gaze. Numai că acest proces nu s-a făcut brusc ci treptat, astfel încât ANRE a aprobat în tranșe acestă liberalizare, astfel încât tarifele au crescut permanent, apropiindu-se de cele de pe piața liberă. S-a pus apoi problema sprijinirii în continuare a unei categorii de consumatori pentru care liberalizarea a devenit o povară.

Integral pe Cotidianul