Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Meteorologii afirmă că luna octombrie este cea mai săracă în precipitaţii dintre lunile anului, dar şi cea mai stabilă lună de toamnă, cu zile în şir în care vremea se menţine însorită, chiar dacă nopţile devin tot mai reci, iar în majoritatea zonelor ţării apare bruma.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2018, la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale, din luna octombrie, sunt cuprinse între 30 şi 50 litri/mp în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi sub 30 de litri/mp sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea.

Totodată, între 50 şi 75 litri/mp se înregistrează în Carpaţii Meridionali, Podişul Getic şi Subcarpaţii Getici, Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 litri/mp, la Stâna de Vale, în anul 1992. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 143,3 litri/mp, înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1972.

Integral pe Naţional