Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Recent, presa a scris că IRCC, indicele de referinţă al creditelor în lei cu dobândă variabilă, pare mai nervos şi imprevizibil decât Robor. România liberă a discutat pe acest subiect cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

România liberă: Presa scrie că noul indice de referinţă pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, IRCC, ar fi mai nervos chiar decât vechiul indice, Robor. Care sunt cauzele?

Adrian Vasilescu: Aşteptările privind IRCC au fost în exclusivitate ale celor care s-au ridicat împotriva indicelui Robor, sub formă de cotaţii. BNR şi mulţi analişti au spus că dictatul este al inflaţieii şi că, din toamna anului 2017, când în România a început un nou ciclu inflaţionist - care încă nu s-a încheiat, indicele Robor nu avea cum să rămână la o dată-şi-ceva, cum a fost în prima parte a anului 2017.

De aici au pornit lucrurile?
De aici a plecat toată neînţelegerea şi tevatura. Pot să mă exprim sintetic. România a avut parte de o interferenţă ciudată, de la cea mai joasă inflaţie din UE, în perioada anilor 2015 – 2016 şi în bună parte din anul 2017. În toamna lui 2017 am trecut la cea mai ridicată cotă de inflaţie din UE.

Concret?
Practic, o inflaţie de 4%, cum s-a conturat atunci, în 2017, nu însemna mare lucru pentru România, care a avut inflaţii, în anul 1993, de 13%, în 1997, de 150%, şi multă vreme inflaţii mari. Vă daţi seama, atunci urma ca inflaţia să mănânce cu patru guri din bunăstarea ţării, lăsând în urmă timpuri când a măncat cu 300 de guri.

Integral pe România Liberă