Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu numai câteva zile înainte de reuniunea inaugurală a Consiliului Libra, programată pentru 14 octombrie la Geneva, moneda virtuală a Facebook primește o lovitură teribilă. În decurs de numai câteva ore, nu mai puțin de cinci multinaționale de top l-au părăsit pe Mark Zuckerberg. După ce PayPal, care a anunțat încă de pe 4 octombrie că se retrage din proiectul Libra, vineri, MasterCard, Visa, eBay, Mercado Pago și Stripe au luat aceeași decizie.

Dezertarea aliaților lui Zuckerberg are o explicație simplă. Cu excepția eBay, celelalte multinaționale sunt procesatoare de plăți, ceea ce înseamnă că trebuie să se supună unor reguli specifice în ceea ce privește prevenirea fraudelor și a spălării de bani. Autoritățile, atât din Statele Unite, cât și din Uniunea Europeană, se tem că noua monedă virtuală ar putea îngreuna îndeplinirea acestor cerințe.

Senatorii americani Schatz și Brown au avertizat, de altfel, asupra riscului pe care l-ar reprezenta Libra: „Facebook pare să dorească beneficiile angajării în activități financiare, fără responsabilitatea de a se supune acelorași reglementări ca o companie de servicii financiare”. Mai direct spus, Libra ar putea face lucrurile mai ușoare pentru teroriști și pentru cei care spală bani.

Integral pe Evenimentul Zilei