Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul poate fi demis doar prin moțiune de cenzură, potrivit Constituției, și nu există nicio altă variantă constituțională, spune fostul președinte al CCR Augustin Zegrean. În cazul în care moțiunea de cenzură pică, Viorica Dăncilă poate merge oricând în Parlament pentru validarea unei noi formule de guvern după schimbarea structurii politice. Termenul de 45 de zile nu are nicio valoare, iar dacă Parlamentul nu îi dă votul pentru noua formulă guvernamentală, atunci ne vom târî așa până când Parlamentul va vrea și punctul final vor fi alegerile din 2020, mai afirmă fostul președinte al Curții Constituționale.

Ce urmează dacă moțiunea de cenzură trece

În cazul în care moțiunea de cenzură a opoziției trece, atunci lucrurile sunt clare, potrivit Constituției: Cabinetul Dăncilă este demis și încep demersurile pentru formarea unui nou guvern.

Preşedintele cheamă la consultări partidele parlamentare, care fac propuneri pentru un nou premier. După ce preşedintele anunţă propunerea de premier, acesta are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul pentru Cabinetul propus.

Integral pe Hotnews