Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Scandalul politic de la București a ajuns marfă de export la Bruxelles. Aflat în plină criză politică, guvernul României scapă de sub control nominalizarea comisarului european pentru Transporturi. Comisia Europeană nu-l vrea pe Dan Nica la Bruxelles

Europarlamentarul PSD Dan Nica, a doua propunere a PSD pentru portofoliul de comisar european pentru Transporturi, a fost respins de Comisia Europeană, anunță NAȚIONAL. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a transmis Guvernului României, după ce comisia JURI a dat de pământ cu Rovana Plumb, să nu mai nominalizeze un comisar european fără să îl consulte pe Klaus Iohannis și fără ca acest candidat să fie audiat mai întâi în Parlamentul României. Îndemn care, iată, nu a impresionat-o pe Viorica Dăncilă care se confruntă cu o  nouă respingere.

Dan Nica a fost a doua propunere a României pentru portofoliul de comisar european, după ce Rovana Plumb nu a reușit să treacă de Comisia juridică din Parlamentul European, amintește CAPITAL. Dan Nica a mai fost propus de Guvernul Dăncilă și în prima rundă de nume trimise de România către Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisiei Europene. Plumb a fost nominalizată de von der Leyen în detrimentul lui Dan Nica, însă a fost respinsă ulterior de Comisia juridică din Parlamentul European.

Șefa Comisiei Europene l-a chemat pe Dan Nica la un interviu încă de astă-vară, când era dublajul Rovanei Plumb, și a fost respins. Premierul Dăncilă a insistat însă cu propunerea, iar răspunsul a fost același. Procesul de selecție pentru postul de comisar pentru transporturi continuă, confirmă pentru DIGI24 un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles.

Social-democrații par însă liniștiți. „Presupunând, prin absurd, că Dan Nica ar fi respins, mergem cu altă propunere. Nu este niciun fel de problemă", a declarat Mihai Fifor, secretarul general al PSD, la ANTENA3.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, susţine că Dan Nica nu a fost respins de Comisia Europeană pentru funcția de comisar european, însă dacă acest lucru se va întâmpla, PSD va merge cu altă propunere, respectiv cu Gabriela Ciot, votată în Comitetul Executiv al formațiunii, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Ursula von der Leyen așteaptă mai multe nume din partea României pentru postul de comisar european pentru că ”mai multe nominalizări ar fi binevenite” au declarat surse din Comisia Europeană pentru G4MEDIA.

Noul nume ar trebui să fie transmis abia după ce actuala criză politică de la București își găsește o rezolvare, prin demiterea sau confirmarea actualului Guvern. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat că Ursula von der Leyen nu acceptă niciun candidat din partea unui guvern aflat în procedură de destituire și că „orice discuție finală pe tema comisarului român va avea loc după votul pe moțiunea de cenzură“.

Fostul europarlamentar Cristian Preda susține că România nu are, în acest moment, nicio variantă de comisar european, acceptată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Peste trei zile se încheie audierile comisarilor, iar la nivel european deja se vorbește despre încălcarea principiului ”o țară – un comisar”, iar România ar urma să rămână fără portofoliu, anunță CURENTUL.

„Din pricina propunerilor catastrofale făcute de Viorica Dăncilă, în acest moment nu există, de fapt, vreun candidat din partea României. Plumb a fost respinsă, iar propunerile trimise de la București – Nica și rezerva sa Ciot – nu au fost luate în seamă de șefa Comisiei Europene, așa că nu există un nume din România trimis spre audiere în PE. Politica de cadre a PSD a blocat formarea unei instituții europene. Există riscul ca reacția de la Bruxelles să fie dură și să rămânem fără portofoliu. Tratatele o îngăduie.“

Și fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, susține că această controversă legată de faptul că Viorica Dăncilă susține că a trimis propunerile de comisar european la Bruxelles, în timp ce din partea Comisiei Europene se arată că n-au primit nimic ar fi, de fapt, un semn că moțiunea de cenzură va trece, iar propunerea de comisar va fi înaintată de noul Guvern.