Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Viorica Dăncilă „se jură“ că a trimis propunerile de comisar european la Bruxelles, dar instituția UE nu a primit nimic din partea României. Comisia Europeană nu a primit niciuna dintre propunerile pentru funcţia de comisar european din partea României, respectiv Dan Nica şi Gabriela Ciot, a afirmat un oficial al instituţiei.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă susţine că propunerile au fost trimise către Comisia Europeană încă de când a fost luată decizia privind cele două nominalizări. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, marţi, după şedinţa Comitetului Executiv, că Dan Nica rămâne propunerea pentru funcţia de comisar european, iar dacă se cere, social democraţii au şi o propunere de rezervă, o femeie, respectiv pe Gabriela Ciot, amintește GÂNDUL.

Viorica Dăncilă face o nouă încercare pentru desemnarea unui comisar european din partea României! După ce propunerea Rovanei Plumb a fost respinsă de comisia JURI a Parlamentului European, luni a fost fost trimisă la Bruxelles propunerea oficială că Dan Nica să fie comisar european din partea României, susține EVENIMENTUL ZILEI.

În ciuda votului dat de PSD săptămâna trecută, Viorica Dăncilă nu a mai trimis propunerea de rezervă privind-o pe Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE, au declarat surse guvernamentale pentru G4MEDIA. Numele lui Dan Nica nu figurează însă pe lista candidaților care ar urma să fie audiați de către comisiile Parlamentului European.

NAȚIONAL susține chiar că europarlamentarul PSD Dan Nica, a doua propunere a PSD pentru portofoliul de comisar european pentru Transporturi, a fost respins de Comisia Europeană. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a transmis Guvernului României, după ce comisia JURI a dat de pământ cu Rovana Plumb, să nu mai nominalizeze un comisar european fără să îl consulte pe Klaus Iohannis și fără ca acest candidat să fie audiat mai întâi în Parlamentul României.

Îndemn care, iată, nu a impresionat-o pe Viorica Dăncilă care se confruntă cu o  nouă respingere. Poate a treia oară e cu noroc…

Fostul europarlamentar Cristian Preda susține că România nu are, în acest moment, nicio variantă de comisar european, acceptată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Peste trei zile se încheie audierile comisarilor, iar la nivel european deja se vorbește despre încălcarea principiului ”o țară – un comisar”, iar România ar urma să rămână fără portofoliu, anunță CURENTUL.

„Din pricina propunerilor catastrofale făcute de Viorica Dăncilă, în acest moment nu există, de fapt, vreun candidat din partea României. Plumb a fost respinsă, iar propunerile trimise de la București – Nica și rezerva sa Ciot – nu au fost luate în seamă de șefa Comisiei Europene, așa că nu există un nume din România trimis spre audiere în PE. Politica de cadre a PSD a blocat formarea unei instituții europene. Există riscul ca reacția de la Bruxelles să fie dură și să rămânem fără portofoliu. Tratatele o îngăduie.“

Deci Dăncilă a declarat că a trimis propunerile de comisar, iar autoritățile europene susțin că n-au ajuns. Fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu susține că această controversă legată de faptul că Viorica Dăncilă susține că a trimis propunerile de comisar european la Bruxelles, în timp ce din partea Comisiei Europene se arată că n-au primit nimic ar fi, de fapt, un semn că moțiunea de cenzură va trece, iar propunerea de comisar va fi înaintată de noul Guvern, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă recunoaște că ar fi vrut să plece ea comisar european, anunță DIGI24. Viorica Dăncilă a declarat luni că ar fi vrut să plece comisar european, dar a rămas în țară ca să nu „zdruncine” încrederea colegilor. „Din punctul meu de vedere aș fi plecat și atunci aș fi ocupat acest post, dar eu nu pot să îmi las colegii, să le zdruncin încrederea pe care mi-au acordat-o și voi merge alături de echipa mea până la capăt.”

Premierul susține că președintele Klaus Iohannis ar fi fost de acord cu cele două propuneri trimise inițial, asta deși, într-o discuție informală cu presă, Iohannis a spus că i-a comunicat premierului că Rovana Plumb și Dan Nica sunt două propuneri „proaste”, care riscă să fie respinse.