Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Academia Suedeză va anunţa joi laureaţii pentru 2018 şi 2019 ai premiului Nobel pentru Literatură. Scriitorul rus Mihail Şişkin, văzut ca unul dintre favoriţi, a declarat sâmbătă seară, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, că această distincţie este „o maladie a literaturii universale” şi că a devenit „o glumă”.

Mihail Şişkin, născut în 1961, la Moscova, este un fervent critic al regimului Vladimir Putin. A debutat literar la revista Znamia, în 1993, iar doi ani mai târziu s-a mutat în Elveţia, unde a lucrat ca translator şi profesor. A colaborat cu mai multe publicaţii şi este singurul scriitor care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti: Russkii Buker (2000), Naţionalnîi Bestseller (2005) şi Bolshaya Kniga (2011). A primit şi numeroase premii internaţionale, iar patru dintre cărţile lui au fost traduse în limba română: „Paltonul cu gaică”, „Luarea Ismailului”, „Părul Venerei” şi Scrisorar”.

La întâlnirea cu publicul din cadrul seriei de evenimente Serile FILIT, Şişkin a declarat: „Trebuie să spun că de când aveam 10 ani mama mi-a spus că voi scrie şi că voi lua Nobelul. De mai mult timp, el a devenit o glumă. Este un premiu pe care nu l-au primit scriitori ca Puşkin, Proust, Joyce, aşa că sunt într-o companie selectă. Premiul Nobel este o maladie a literaturii universale. Nu există decât un leac: trebuie găsit un sponsor foarte bogat care să ofere tuturor scriitorilor câte un premiu Nobel. Şi de îndată ce fiecare îşi va primi Nobelul va începe adevărata literatură”.

Integral pe AdevărulComentarii

Nobelul pentru știință ecce o afacere evreiască... ... iar cel pentru literatură are deviza „EURO-BULANGII DIN TOATE ȚĂRILE UNIȚI-VĂ”. Acest Mihail Șișkin se vede că are cu adevărat o minte deschisă și un spirit universal. Din lista scurtă menționată de el (Pușkin, Proust, Joyce) n-ar trebui să lipsească, de asemenea Tolstoi, Șolohov și Lucian Blaga. Un alt mare scriitor, Jean Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel. Sper să-l refuze și Șișkin!

6 octombrie 2019 19:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.