Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Urmează o săptămână de foc și incertitudini, de racolări cu vorba bună sau cu amenințări. Până joi, când se va vota moțiunea de cenzură, Puterea și Opoziția, fiecare în parte, încearcă să formeze o majoritate care să-i ajute să iasă onorabil din această încurcătură în care au intrat singuri.

Constituționaliști consultați de EVENIMENTUL ZILEI spun că situația este critică și că politicienii responsabili nu s-ar fi hazardat într-o asemenea aventură care, pe lângă criza politică pe care o creează, aduc și o instabilitate economică gravă. Opoziția, în special liberalii, inițiatorii moțiunii, care nu mai au acum cale de întors, sunt gata să-și asume guvernarea.
 
În acest timp, cheltuielile din bugetul României au scăpat de sub control. Deficitul s-a majorat considerabil în luna august, la 2,13 din PIB. După primele opt luni din 2019, gaura din buget este de aproape 22 de miliarde de lei. Totuși, Ministrul Muncii spune că situația e sub control. Marius Budăi a declarat la  DIGI24, că nu sunt probleme cu plata pensiilor și salariilor.

Este o veste șoc pentru cei din Executiv care ar ascunde un adevărat jaf în economia românească, constată CAPITAL. O spune liberalul Florin Cîțu care a trecut la amenințări directe pentru cei din Guvern. Se va lăsa cu zăngănit de cătușe în mai multe instituții ale statului român. „Panica mare la MFP! Votul de ieri din Parlament a creat panica in anumite institutii ale statului. La MFP, ANAF, Curtea de Conturi, Comisia de Strategie, ASF etc. Acele institutii care in loc sa ne protejeze de infractorii din PSD, i-au ajutat sa fure si sa falsifice date. Stiu ca sunt vinovati, toți“.

De cealaltă parte, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici anunță deja apocalipsa de după moține: bugetul de anul viitor depinde de moţiune, iar dacă aceasta va trece, nimeni nu va închide bugetul. „Bugetul de anul viitor depinde de moţiune, dar vă spun cu siguranţă, dacă moţiunea va trece, anul viitor nimeni nu va închide bugetul. În cazul în care câştigă opoziţia, aceşti netoţi ai zonei economice, bugetul nu se va închide”, a spus ministrul, citat de GÂNDUL.

La rândul lui, secretarul general al PSD Mihai Fifor, anunță „vifor“ după moțiune, potrivit COTIDIANUL. Acesta avertizează, într-o postare pe Facebook, că programul de guvernare al PNL ar conține numeroase măsuri de austeritate. „Am prezentat ieri (joi- nr.) programul de guvernare al PNL: 1 din 3 bugetari rămâne pe drumuri, cresc impozitelor pe salarii (inclusiv la privat, inclusiv la IT-isti!), stop creșterilor de pensii prevăzute în lege, se șterg de pe hartă județele și 2.000 de comune. Nu m-a contrazis nimeni.

Dimpotrivă, „ministrul to be appointed la Finanțe” din partea PNL a plusat: anularea voucherelor de vacanță, a sporurilor și bonusurilor, dar și impozitarea suplimentară a salariilor bugetarilor. Nici USR nu se lasă mai prejos: mâniosul Andrei Caramitru, propus tot la Finanțe, anunță și el concedieri masive la stat, dar și fabricarea de dosare pentru DNA pentru toți bugetarii, așa… ca să nu mai miște nimeni în front!“

Dar vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache încearcă să calmeze spiritele, constată ROMÂNIA LIBERĂ. El a afirmat că Opoziţia nu va avea peste 220 de voturi la moţiunea de cenzură, precizând că este fals că PSD ar fi pierdut majoritatea, după cum afirmase președintele Camerei Deputaților și colegul său din PSD, Marcel Ciolacu.

„Majoritatea se vede la vot. Eu vreau să văd dacă cei din Opoziţie şi repet, din punctul meu de vedere, la moţiune nu vor avea mai mult de 220 de voturi. Întrebaţi-l pe domnul Ciolacu ce a vrut să vă spună dumneavoastră. Eu declar ce vă spun eu. PSD are în continuare majoritate. Nu mă puneţi pe mine să interpretez declaraţiile nu ştiu cui. Fals”, a declarat Florin Iordache, joi seara la Digi 24, întrebat dacă este adevărat că PSD a pierdut majoritatea în Parlament.