Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Agenda Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a înscris,in săptămâna care se incheie,două evenimente de referință.Primul,având genericul ,,Ziaristul Român-promotor al Marii Uniri.Sărbătoare a 100 de ani de jurnalism profesionist în România'', organizat in parteneriat cu Guvernul României , a avut loc în ziua de 26 septembrie la Sala Radio, iar a doua zi s-au desfășurat lucrurile Adunării Generale Extraordinare a UZPR. Legătura între cele două evenimente nu este doar una de natura strict cronologică, ea fiind , de fapt, una de substanță, concretizată în mesajul pe care îl transmite și genericul însemnărilor de față.

Constituită în ianuarie 1919, la scurtă vreme de la înfăptuirea actului istoric al Marii Uniri, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, pornea - așa cum a subliniat Doru Dinu Glăvan-,,la un drum neabătut și neîntrerupt și,în același timp , la o cursă cu obstacole''.Acest adevăr cu valoare de axiomă a fost evidențiat, deopotrivă în Mesajul Academiei Române trensmis de către domnul academician profesor Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei, cât și în Mesajul Preafericitului Daniel, Patriarhul României care au avut un puternic ecou printre participanții la eveniment.În același timp relevarea semnificațiilor profunde și ale responsabilităților imprescriptibile ale asumării și exercitării profesiunii de ziarist și ale calității de membru al UZPR, au reprezentat substanța luărilor de cuvânt ale unor personalități marcate ale breslei noastre:Sergiu Andon, Neagu Udroiu,Nicolae Dan FrunteLată ,Nicolae Băciuț,Miron Manega,Alexandru Mironov,Lavinia Betea și Ovidiu Ionițoaia.

Un fapt de o deosebită încărcătură sufletească și morală,a fost suita mesajelor de solidaritate și susținere transmise UZPR de către confrați aparținând unor comunități românești din afara granițelor:Teodor Damian (New York),Nicolae Ciobanu(Pancevo-Voivodina), Iuliana Gorcea Costin(Republica Moldovenească), George Roca(Australia), Liviu Homârtan(Bruxelles) și Iulia Sanda Vârsta (Italia), care au adus în atenția uniunii noastre interesante propuneri și sugestii menite să confere un plus de dinamism și eficiență activității filialelor UZPR din diaspora. Am reținut, de asemenea, solicitarea formulate de către confratele George Roca privind oportunitatea înființării unei reprezentanțe a Institutului Cultural Român în Australia, pe care o supunem atenției și soluționării organismelor avizate.

Integral pe Jurnalul Național



Comentarii

Ce Unire? PSD e gata sa dea Ardealul Ungariei pentru sprijinirea coruptiei sictirit de falsul patriotism al dragnistilor

29 septembrie 2019 17:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.